İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİSTAN PARLAMENTO BAŞKANI RESMİ BİR ZİYARETLE GÜRCİSTAN’A GİTTİ

Artur Bağdasaryan başkanlığındaki parlamenterler heyeti dün Gürcistan devlet başkanı Mihail Saakaşvili tarafından kabul edildi. Ermeni yoğun Ninodzminta –ki burada yeni bir Ermeni okulu kurulacak- bölgesini yeni ziyaret eden Saakaşvili Gürcistan yönetiminin Cavahk meselelerinin çözümüyle cidden ilgilenmeye başladığını, sonbaharda sadece Cavahk’ın dahili yollarının değil, Ahalkelek, Ahaltsha, Tiflis yollarının Türkiye sınırına kadar onarılacağı teminatı verdi. Cavahk sakinlerinin sosyo-ekonomik durumuna ilişkin olarak, buradaki askeri üslerde çalışanlara –yeni askeri tesis kurmamakla beraber- yüksek ücretle yakın askeri birliklerde çalışma teklifinin yapıldığını, bunu kabul etmeyenler içinse sosyo-ekonomik durumu iyileştirme projesi geliştirileceğini belirtti.

Ermenistan parlamento başkanı A. Bağdasaryan’ın sosyo-ekonomik ve huhuki haklarına ilişkin sorusuna yanıt olara Saakaşvili ilgili problemleri hızla çözeceklerini, Abhazya Demiryolu’nun faaliyete geçmesi için Gürcü tarafının olurunu verdiğini ifade etti. Hatırlanacağı üzere Artur Bağdasaryan 2 hafta önce Rus tarafının olurunu almıştı.

Ermenistan parlamento başkanı daha sonra Gürcistan Parlamento başkanı Nino Burcanadze tarafından da kabul edildi. Kabul sonrası yapılan basın toplantısında, A. Bağdasaryan, Abhazya demiryolunun faaliyete geçmesine ilişkin siyasi irade olması durumunda finansal destek alınabileceğini kaydetti. N. Burcanadze, Ermenistan yönetiminin, Cavahk’ın kaderini tayin hakkı ve Rus üslerine ilişkin –bunun Gürcistan’ın iç işi olduğuna dair açıklamanın- tavrının memnuniyet verici olduğunu ve kendilerinin Cavhk’ın sorunlarıyla yakınen ilgilendiklerini belirtti.

İki ülke parlamento başkanlarının “Genişleyen Avrupa, Yeni Komşular” programına ortak projelerle katılma kararı aldıkları ve önümüzdeki günlerde 3 Kafkas ülkesiyle Rusya Duma başkanının buluşmasının gerçekleşeceği de bildirildi.

Bağdasaryan’ın bugünkü programında başbakan Noğaidel ve Gürci patriği İlya II tarafından kabul, Ermenistan’ın Gürcistan elçiliğini ve Ermeni Panteonu’nu ziyaret yer almakta.

Nana Petrosyan

Yorumlar kapatıldı.