İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan´dan Koçaryan´a Yanıt: `Hodri Meydan´

Ankara – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın mektubunu değerlendirirken, Ermenistan’ın da Türk tarafı gibi arşivlerini açmasını isteyerek, “Hodri meydan” dedi.

Siyaset bilimcilerin ve tarihçilerin konu üzerinde çalışması gerektiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin eğer sorgulanması gerekiyorsa, tarihini sorgulayacağını, çünkü tarihinin, Türk milletini hiçbir zaman yere baktırmadığını vurguladı.

Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark ile birlikte, Başbakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında Erdoğan, Ermenistan’ın sözde soykırım iddialarına ilişkin süreçte Koçaryan’ın kendisine gönderdiği yanıt mektubunun detayları için şu değerlendirmeyi yaptı:

“Mektubu cümle cümle okudum. Tabii nasıl siyaset yapacağımızı tarihçilere veyahut da siyaset bilimcilere bırakalım, demedik. Siyaseti tabii ki biz yapacağız. Ancak, bu siyasi kararı vermeden önce, halledilmesi gereken çok çok önemli bir mesele var. Nedir bu? Bu, o tarihten gelen sorunlardır. Bu sorunlar arşivlerde belgeleriyle mevcuttur. Biz, diyoruz ki, hodri meydan. Bütün devlet arşivlerimizi açıyoruz. Siz de, varsa arşivlerinizi açın. Neye göre konuşuyorsunuz? Eğer arşivlerinize göre konuşuyorsanız, açın. Üçüncü ülkelerde varsa, onlar da açsın. Onların da arşivlerinde siyaset bilimcileri, tarihçileri, hepsi otursunlar, çalışsınlar ve bunun neticesinde eğer tarihimizin sorgulanması gerekiyorsa, biz sorgularız. Çünkü biz tarihini inkar eden bir millet değiliz ve hiçbir zaman da tarihimiz bizi yere baktırtmamıştır. Biz belgelerle konuşuyoruz ve yine yere bakmayacağımıza inanıyoruz. Belgeler bize bunu gösteriyor. Ama kendileri niçin arşivlerini açamıyor, bu da tabii ki merak konusu.”

Ermenistan’dan akıl ve bilim çerçevesinde, belge ve bilgiye dayalı olarak adım atmasını isteyen Erdoğan, ortaya çıkacak neticeye Türkiye olarak katlanmaya hazır olduklarını söyledi. Erdoğan, Ermenistan’a, “Ama, siz de o neticeye katlanmaya hazır olun” diye seslenerek, şunları kaydetti:

“Biz, bunu söylüyoruz. Atacağımız siyaset adımları. Biz onları her zaman atarız. Zaten de atıyoruz. Ben başbakan olduğumda, Erivan’dan İstanbul’a uçak seferleri kapalıydı. Biz hava kapısını açtık. Şu anda uçaklar çalışıyor. Aynı şekilde, benim Ermeni vatandaşlarımla sorunum yok. İnanıyorum ki, Ermeni vatandaşlarımdan da bana şu ana kadar pek bir şey olmadı. Bazı konuların dışında. O konuların üzerine de gidiyorum, gideceğim. Bunun yanında, kültürel miraslar konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gerekli çalışmaları yaptırıyoruz. Biz bunları da muhataplarımızdan aynı şekilde bekleriz.”

Yorumlar kapatıldı.