İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara Erivan´a kızgın

Erdoğan, Koçaryan’ın ‘Önce siyasi diyalog’ yanıtına tepki gösterdi: ‘Siyaset yapacağız, ama siz de arşivleri açın’. Polonya ve Rusya’ya nota verilirken, Arınç, Varşova’yla üç etkinliği iptal etti

RADİKAL – ANKARA – Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarını incelemek üzere Ermenistan’la ortak komisyon kurulması önerisine Erivan’dan ‘Önce siyasi diyalog kurulsun’ yanıtı gelmesi, olası diyalog kanalları açılmasına yardımcı olmadı. Dışişleri Bakanlığı, Ermenilerin ‘soykırım’ olarak andığı 24 Nisan’daki açıklamalar nedeniyle pek çok ülkeye nota vermek durumunda kaldı.

Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, önceki gün Erdoğan’a ‘Önce siyasi diyalog kurulsun’ yanıtını vermişti. Dün Koçaryan’ın yanıtını değerlendiren Erdoğan ise ‘Hodri meydan’ çıkışını yaptı. Erdoğan, Anzak törenleri için Türkiye’de olan Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark’la görüşmesi sonrası şöyle dedi: “Nasıl siyaset yapacağımızı tarihçilere ya da siyaset bilimcilere bırakalım, demedik. Tabii ki siyaseti biz yapacağız. Ancak halletmemiz gereken bir mesele var. Bunlar tarihten gelen sorunlardır. Bunlar arşivlerde var. Biz diyoruz ki ‘Hodri meydan’, bütün arşivlerimizi açıyoruz. Siz de açın. Başka ülkeler de varsa açsın. Biz tarihimizi inkâr eden bir millet değiliz. Ancak arşivlerini niçin göstermek istemiyorlar, bu da merak konusu.”

‘Lobi ile bir yere varılmaz’

Lobi çalışmalarıyla bir yere varılamayacağını söyleyen Erdoğan, “Başka ülkelerin parlamentolarında alınan kararlarla aklı ve bilimi inkâr edemezsiniz” diye konuştu. Türkiye’nin İstanbul-Erivan hava kapısını açtığını, Ermeni vatandaşlarıyla bir sorunu bulunmadığını belirten Başbakan, “Adımlar atılıyor. Karşıdan da aynı adımları atmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ermeni diasporasının ‘soykırımı’ üçüncü ülke parlamentolarında kabul ettirme kampanyası ise Türkiye’nin birçok ülkeyle ilişkilerini gerdi. Dışişleri Sözcüsü Namık Tan, Polonya büyükelçisinin bakanlığa çağrılarak, Varşova’da da Dışişleri nezdinde kararın protesto edildiğini belirtti. Tan, Rusya’da parlamentonun ‘soykırım’ açıklaması üzerine Rus maslahatgüzarının dün çağrıldığını, ayrıca Rus Dışişleri’ne nota verildiğini kaydetti. Sözcü Alman parlamentosunda bulunan ancak ‘soykırım’ demeyen karar tasarısının engellenme girişimlerinin sürdüğünü belirtirken, konunun 3-4 Mayıs’ta Türkiye’yi ziyaret edecek Başbakan Gerhard Schröder’le ele alınacağını vurguladı. Dışişleri’nin Belçika Senatosu’nun ‘soykırımı’ inkâr etmeyi yasaklayan karar alma girişimlerini de protesto ettiği öğrenildi.

Arınç’tan Varşova’ya kınama

TBMM Başkanı Bülent Arınç da Polonya Meclis Başkanı Wlodzimierz Cimoszewicz’e, “Tarihin önyargılar yaratacak siyasi emellere alet edilmesini kabul etmek mümkün değildir” ifadelerini içeren kınama mektubu gönderdi. Mektupta, Türkiye’nin arşivlerini açtığı ve ortak komisyon önerdiğini hatırlatan Arınç, “Bu iyi niyetli girişimlere karşın alınan karar talihsizdir” dedi. Arınç dün Cimoszewicz’in kendisine mektup yazıp karar kabul edildiğinde parlamentoda olmadığı özrünü getirdiğini belirterek “Bu mazeret olamaz” diye konuştu.

Arınç ayrıca Polonyalı parlamenterlerin 9-13 Mayıs ve 25-30 Mayıs’taki ziyaretleriyle Türk parlamenterlerin 7 Mayıs’taki Varşova ziyaretlerini iptal etti. Bu tavrın, Avrupa Konseyi toplantısı için 16-17 Mayıs’ta Polonya’ya gitmesi beklenen Erdoğan’ın kararını nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. Erdoğan’ın çokuluslu bir toplantı olmasını gerekçe göstererek toplantıya katılabileceği belirtiliyor.

Yorumlar kapatıldı.