İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Strasbourg´da çekişme vardı

GÜVEN ÖZALP

BRÜKSEL – Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Strasbourg’da bir hafta sürecek toplantıları, dün Ermenilerin ‘soykırım’ iddialarının gölgesinde başlayarak, diplomatik mücadeleye sahne oldu. Ermeni parlamenterlerin ‘soykırım’ı AKPM gündemine getirme çabası üzerine Türk parlamenterler karşı atağa geçerken, AKPM iki tarafın da isteklerine olumlu yanıt vermedi.

AKPM genel kurul çalışmalarında, Ermeni parlamenterler ‘soykırım’ için bir dakikalık saygı duruşu yapılması talebini gündeme getirmeye çalıştı. AKP’li Murat Mercan ve CHP’li Abdülkadir Ateş öncülüğündeki Türk parlamenterler ise, “Ermenistan’ın Avrupa değerlerine uymadığı gerekçesiyle özel oturum yapılmasını” talep ederek karşılık verdi. Ermeniler yeterli desteği bulamadığından ‘soykırım’ gündeme gelmezken, saygı duruşunda da bulunulmadı. Türk ve Azeri parlamenterlerin çabalarıyla gündeme getirilen özel Ermenistan oturumu ise, AKPM kurallarına takıldı. Oturumun düzenlenmesi yönünde oy çıkmasına karşın, ‘Evet’ diyenlerin oranı üçte ikiye ulaşamadığı için özel görüşme yapılması reddedildi.

Bu arada Avrupa Konseyi binasında 1915 olaylarının 90. yıldönümünü anma faaliyeti etiketi altında ‘soykırım’ sergisi açılması talebi de uygun bulunmadı.

Yorumlar kapatıldı.