İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Soykırım karar tasarısı´ ertelendi

ABD’de, ‘1915 olayları’nın ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanınmasını öngören karar tasarısının Kongre’ye sunulması ertelendi.

32 senatör ve 175 temsilciler meclisi üyesi Beyaz Saray’a gönderilmek üzere hazırlanan ve Başkan George Bush’tan 1915 olaylarının ”Ermeni soykırımı” olarak tanımasını isteyen bir mektuba imza koymuştu.

Ertelenen tasarının gelecek günlerde Kongre’ye sunulabileceği belirtiliyor.

Ermeni lobisinin Amerikan Kongresi’nde 1915 olaylarının ”soykırım” olarak tanınmasını sağlama girişimi çerçevesinde yürüttüğü kampanya ise sürüyor.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Amerikan Kongresi, dün, Ermenilerin soykırım tezlerini Senato ve Beyaz Saray’a kabul ettirme kampanyaları çerçevesinde geniş katılımlı bir toplantıya sahne oldu.

Toplantıya katılan isimlerden, son seçimlerde Demokratların başkan adayı olan Senatör John Kerry, ‘1915 olayları’nın soykırım olarak tanınmasına destek veren bir konuşma yaptı.

Kerry, ”Soykırım soykırımdır. Ermeniler, bugün Darfur’da olanı daha iyi anlıyor. Bizim yükümlülüğümüz, olanları tanımak ve onurlandırmak” dedi.

1990’da o dönemde senatör olan Bob Dole’un 1915 olaylarının ABD kongresinde soykırım olarak tanınması çabalarına bizzat katıldığını anlatan Kerry, ”Ne yazık ki o zaman başarılı olamadık ve mücadelemiz halen devam ediyor.

Başkan Bush, Türkiye’den tutumunu değiştirmesini istemeli. 1.5 milyon insan öldürüldü. Bu çok büyük bir soykırım. Tarihten ders almalıyız. Ermeni soykırımının tanınması çabalarımız için bastırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Demokrat Parti Kaliforniya milletvekili ve Temsilciler Meclisi azınlık lideri Nancy Pelosi de konuşmasında, 1915 olaylarını ”20’inci yüzyılın ilk soykırımı” olarak niteledi ve ”Bu kadar insan öldürüldüğü halde ABD nasıl bu soykırımı tanımıyor, anlayabilmiş değilim” dedi.

ABD’nin ulusal arşivinde Ermeni soykırımının yaşandığına ilişkin ciddi kanıtlar bulunduğunu savunan Pelosi, ”Ermeni soykırımını tanımamak ABD için derin bir hata. Demokratlar ve Cumhuriyetçi Partililer, Bush yönetimiyle birlikte artık bu soykırımı tanımalı.

Yıllardır Amerikan yönetimi hep Türkiye’nin stratejik konumunu öne sürerek bizi çabalarımızdan vazgeçiriyor. Stratejik konum, öldürmek için kimseye ehliyet vermez” dedi.

Yorumlar kapatıldı.