İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mavi Kitap operasyonu

Nuray BABACAN / ANKARA

TBMM, Ermeni iddialarının temelini oluşturan Mavi Kitap’a ilişkin mektubu İngiltere’ye, Ermeni bildirisi ise tüm ülkelerin parlamentolarına gönderildi. İngiltere’ye gönderilen mektuba, Başbakan Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal başta olmak üzere tüm milletvekilleri imza attı.

Milletvekili imzalarının tamamlanması için bir hafta beklendi. TBMM’nin tam kadro imzaladığı mektuba TBMM Başkanı Bülent Arınç, bir üst yazı yazdı. Arınç, şunları söyledi:

‘Mavi kitabın tarihi bir belge olarak geçersiz olduğunun açıklanması, geleneksel Türk-İngiliz ittifak ve dostluk ilişkilerinin mükemmel düzeyine uygun düşecektir. Bu tavır, bölgemizde oluşturulmasına büyük önem verdiğimiz dostluk, barış ve işbirliği ortamına da önemli ve yapıcı katkıda bulanacaktır. Halklarımızın temsilcileri olan parlamentolarımızın, karşılıklı dostluk ilişkilerinin daima daha iyileştirilmesi kadar, uluslararası barış ve dostluğun geliştirilmesine de önemli katkılarda bulunmaları hususunda hem fikir olduğumuzu düşünüyorum.’

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Ermeni bildirisi de Türkiye’nin diplomatik ilişkisi olan tüm ülkelere gönderildi. Bildiri, TBMM Başkanlığı tarafından Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla büyükelçiliklere yollandı. Bildiride, ‘Türkiye ile Ermenistan’ın tarihçileri ortak komisyon oluşturarak iddiaları araştırsın’ önerisine destek istendi.

Türk Parlamenterler Birliği de geçen hafta ABD Başkanı George W. Bush’a bir mektup gönderdi. Mektupta ‘Ermeni soykırım iddiaları, siyasilerin vereceği bir karar değil, tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gereken bir konudur. Türkiye bu konuda açık tavır sergilemiş ve konuyu tartışmaya hazır olduğunu dile getirmiştir. Aksi tavır, Türk-Ermeni ilişkilerine ve barışa katkı sağlamayacaktır’ denildi.

Birlikte imzalamışlardı

TBMM Genel Kurulu’nda 13 Nisan’da sözde Ermeni soykırımı için genel görüşme yapılmıştı. Bunun sonunda İngiltere’ye gönderilmek üzere bir mektup hazırlanmıştı. Bu mektubu Başbakan Tayyip Erdoğan ve ana muhalefet partisi olarak CHP Genel Başkanı Deniz Baykal imzalamıştı. Mektupla birlikte Meclis’in yayınladığı ortak bildiri de ilgili ülkelere gönderildi.

Yorumlar kapatıldı.