İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Koçaryan´dan yanıt

RADİKAL – ANKARA – Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarının iki ülkenin kuracağı ortak komisyonla incelenmesi önerisine yanıtını dün gönderdi. Koçaryan, Türkiye’nin Tiflis’teki büyükelçiliği üzerinden gönderdiği yanıtta, ‘soykırım’a atıfta bulunmazken, “Öncelikle ilişki kuralım. Daha sonra hükümetlerarası kurulacak bir komisyonda çeşitli konuları ele alabiliriz” yanıtını verdi. Koçaryan, bu sürecin ‘önkoşulsuz’ olması gerektiğini vurguladı.

Dışişleri’nde incelendikten sonra Başbakanlığa iletilecek yanıtla ilgili değerlendirme yapan yetkililer, Koçaryan’ın ‘önkoşulsuz ilişki’ kavramını ‘tuzak’ olarak nitelendirirken, Ermeni liderin bu kavramla ‘soykırım iddiaları, toprak ve mali tazminat gibi taleplerinden vazgeçmeden masaya oturma’ niyetinde olduğu görüşünü dile getirdi. Yetkililer, yanıtın ‘yeni bir açılımda’ bulunmadığına dikkat çekerken, “Koçaryan, önceliğinin diplomatik ilişki olduğunu gösteriyor. Komisyon konusunu da buna bağlıyor” dedi. Dışişleri, mektubun, Erivan’ın Ankara’yla ‘soykırım’ konusunu konuşmaya sıcak bakmadığının göstergesi olarak da yorumladı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, “Bu tür yazışmalarda, cümleler, satır araları önemli şeyler ifade eder. Bakanlıkta iyice değerlendirip ona göre açıklama yapacağız” dedi.

Rusya’ya kınama

Bu arada Dışişleri, Rusya parlamentosunun 22 Nisan’da ‘Ermeni soykırımı’ hakkında kabul ettiği açıklamayı kınayarak 1915 olaylarının ‘soykırım’ diye sunulmasını ‘anlaşılmaz’ ve ‘talihsiz’ diye niteledi. Bakanlık, Türkiye’nin konuyu ortak komisyonda tarihçilerin incelemesi yönündeki girişimine dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.