İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katliam İngiliz belgelerinde

GAZİANTEP / ANKARA – Ermenilerin Gaziantep’te Türkleri katlettiği 16 Kasım 1895’te İngiltere’nin Halep Başkonsolosu Henry D. Barnham’ın Gaziantep’te olduğu ve katliamı 28 Kasım 1895 tarihli raporuyla hükümetine bildirdiği açıklandı.

Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Celal Pekdoğan, Başkonsolos Barnham’ın İngiliz hükümetine gönderdiği rapordan şu alıntıya yer verdi: “Ermenilerin Gaziantep’te gerçekleştirdiği katliam sabah saat 08.00’de başladı ve öğleden sonra saat 16.00’ya kadar devam etti. Silahların, tabancaların, bıçakların ve hatta çakıların acımasızca kullanıldığı fevkalade vahşi kavgada can kaybı, tahmin edilenden çok daha fazlaydı. Can kaybının büyük kısmı Ermeni evlerinden fırlatılan bombaların patlamasıyla oldu. Ermenilerin evlerinden sokaktan geçen Türklerin yüzlerine sülfürik asit fışkırtılıyordu.”

Yrd. Doç. Dr. Celal Pekdoğan, Başkonsolos Barnham’ın İngiliz hükümetine gönderdiği raporunda, “Görünen o ki anarşi tarihinde ilk kez böylesine cehennemi bir yöntem kullanarak mezalim gerçekleştiren Ermenilerdir” ifadesine yer verdiğini belirtti.

1915-1916 fotoğraf sergisi

Öte yandan AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Hastanelere ve Hastalara Yardım Vakfı (HASVAK)’yla birlikte 1915-1916 yıllarında Doğu Anadolu’da ‘Ermenilerin yaptığı katliamı’ konu alan fotoğraf sergisi açtı. Başbakanlık Devlet Arşivleri’nden yararlanılarak oluşturulan sergiyle ilgili olarak konuşan Çömez, “Dünya kamuoyu yıllardır, Ermenilerin soykırım iddialarıyla meşgul, bu sergiyle dünyanın aklına mum yakmak istedik” diye konuştu. (Radikal, aa)

Yorumlar kapatıldı.