İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler Kongre kartını kullanacak

Ümit Enginsoy

ABD Başkanı George Bush’un son 24 Nisan açıklamasında Ermeni olaylarını soykırım olarak nıtelendirmemesinin ardından Ermeni lobisi, Kongre kartını kullanmaya hazırlanıyor.

NTV

26 Nisan 2005— Radikal Ermenilerin ardından daha merkezci Ermenileri bir araya getiren kuruluş da, Bush’un açıklamasından hayalkırıklığı duyduğunu bildirdi.

ABD Başkanı Bush’un soykırım terimini yıne kullanmaması, ABD’deki Ermenı lobisini hayalkırıklığına uğrattı. Bush’un açıklamasının hemen ardından önce radikal Ermenilerin kuruluşu ANCA, Bush’un sözünü yine tutmadığı yorumunu yapmıştı.

Son olarak da, daha merkezci olarak bilinen Ermenılerin örgütü Amerikan Ermeni Asamblesi, Bush’un açıklamasından tatmin olmadığını bildirdi.

’ANKARA’NIN GİRİŞİMİ TEŞVİK EDİLDİ’

Asamble’nin icra direktöru Bryan Ardouny, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihi araştırma için ortak bir Türk-Ermeni komisyonu kurulması önerisine Bush’un destek vermesini eleştirdi. Ardouny, “Tarihi kayıtlar, açık olup yeniden gözden geçirmeyi gerektirmiyor. Ankara’nın girişiminin Bush Yönetimi’nce teşvik edilmemesi gerekiyordu” dedi.

BUSH’UN SÖZLERİNE AÇIKLAMA

Ancak Bush’un, soykırımın varlığını kabul eden geçiş dönemi adaleti için “Uluslararası Merkez” adlı kuruluşun analizinden övgüyle bahsetmesin soru işaretlerine yol açmıştı.

Bir ABD diplomatik kaynağı, Washington’ın, burada Ankara-Erivan yakınlaşması için daha önce yapılan Türk-Ermeni çalışmalarına verilen desteğin kastedildiğini söyledi.

Bu gelişmelerin ardından, Bush’un açıklamasından memnun olmayan Ermeni lobisinin, Kongre kartını kullanması bekleniyor. Gözlemciler, Ermenı lobisinin kendisi için en uygun zamanda bir soykırım tasarısını Kongre’ye sunmasının beklendiğini belirtti.

Yorumlar kapatıldı.