İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Ermeni Sorununu Çözelim de Bugüne Gelelim´

Sokaktan Ermeni meselesiyle ilgili farklı sesler çıkıyor. “Kendi kendimize paranoya yaratıyoruz. Yaşananları kabul edelim, bu bize itibar kazandırır” diyen de var “Avrupa ve ABD Türkiye’yi bölmek için baskı yapıyor. Buna izin veremeyiz” diyen de…

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

25/04/2005 Kemal ÖZMEN

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Ermenistan ve Ermeni diasporası 1915’teki “soykırımın” 90. yılını anarken sokakta konuştuğumuz insanlar ikiye ayrılmış durumda:

Kimi bu konuda Türkiye’de bir paranoya yaratıldığını, yaşananları kabul etmenin Türkiye’ye itibar kazandıracağını söylerken, kimi de, Avrupa ve Amerika’nın ülkeyi bölmek için Ermeni meselesini kullandığına inanıyor.

Sigortacı Seda Katırcı “90 yıl önce olmuş olaylar nedeniyle kimsenin gelip Kars’ı elimizden alacağı filan yok. Almanlar Yahudileri öldürdüğünü kabul etti itibar kazandı. Türkiye içinde durum farklı olmaz” diyor. Öğrenci Hüseyin Alkan da aynı fikirde.

Dönercilik yapan Ahmet Barçın ise “Kimse kimseyi durduk yerde kesmez. Tarihimize leke atmak isteyenler yine iş başında” diye tepki gösteriyor.

Berber Cüneyt Aslan da “Kimse orada ölen Türklerden bahsetmiyor. Bu da Ermenilerle Avrupaların danışıklı dövüşü olduğunu ortaya koyuyor” diye ekliyor.

Öğrenci Aysel Oğuz’unsa farklı bir önerisi var:

“Nasıl olsa toplumun hafızası balık hafızası gibi, kabul edip özür dileyelim, nasıl olsa bir süre sonra unutulur. Kimse bugün Irak’ta olanlarla 90 yıl önce yaşananlar kadar ilgilenmiyor”.

Yorumlar

Hüseyin Alkan, öğrenci

Adına soykırım yada ne denirse densin ortada açık olan bir şey var, o da, ölen insanlar. Türkiye’nin bence bir şeyleri kabul etmesi lazım. Bazı şeyleri kabul ettiğin zaman küçülmüyorsun ya da düşmüyorsun tam tersine itibar kazandıracaktır diye düşünüyorum. Zaten olayı Türkiye Cumhuriyeti değil Osmanlı yapmış.

Ahmet Barçın, dönerci

Kimse kimseyi durduk yerde kesmez. Tarihimize leke atmak isteyenler yine iş başında. Ermeni olayı da gösteriyor: Türk’ün Türk’ten başka dostu yok. Kuyruk acısı olan Avrupalılar Ermenilere destek vererek intikam almaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz, kalkışanlar olursa da cevabını alacaktır.

Seda Katırcı, sigortacı

“Avrupalılar bizi barbar görüyor, küçük görüyor, bizi bölmeye çalışıyorlar”; bunlar bence bizim kafamızda yarattığımız şeyler. Bence kimsenin bizi böyle gördüğü yok. 90 yıl önce olmuş olaylar nedeniyle kimsenin gelip Kars’ı elimizden alacağı filan yok. Amerikalılar Kızılderilileri, Almanlar Yahudileri öldürdüğünü kabul etti itibar kazandı. Türkiye içinde durum farklı olmaz diye düşünüyorum.

Cüneyt Aslan, berber

Haçlı seferleri iş başında. 90 yıl önce olmuş savaşı sanki dün Türkler gitmiş de Ermenileri kesmiş gibi anlatıyorlar. Kimse orada ölen Türklerden bahsetmiyor. Bu da Ermenilerle Avrupaların danışıklı dövüşü olduğunu ortaya koyuyor. Bizim bile aklımız yeni başımıza geldi, “orada Türkler de öldü” demek için. Bu nedenle bizi Avrupa Birliği’ne almayacaklarsa hiç almasınlar.

Aysel Oğuz, öğrenci

Bütün dünya işini gücünü bıraktı 90 yıl önce kaç kişi ölmüş onunla uğraşıyor. Irak’ta başka yerde halen devam eden savaşlarla bu konuyla ilgilenildiği kadar ilgilenilmiyor. Nasıl olsa toplumun hafızası balık hafızası gibi, kabul edip özür dileyelim, nasıl olsa bir süre sonra unutulur. Türkiye’de böylece Avrupa’nın ve ABD’nin baskısından kurtulmuş olur.

Hande Koçgürbüz, ev kadını

Soykırım olduğunu kabul edersek çok kötü şeyler olacak herhalde. Televizyonda sürekli Türkiye aleyhine girişimler olduğundan söz ediliyor. Avrupa’nın Ermenilerden yana davranarak bize yüklenmesi ne anlama geliyor? Ermeniler haklı çıkarsa ne olacak? Türkiye haklı çıkarsa ne olacak? Bu soruların cevabını bilmiyoruz. Bir savaş olmuş ve insanlar ölmüş. Yetkililer bunlar karşısında gerekeni yapacaktır.

Bahri Yavuz, sanat tarihçisi

Bu bizim tarihe ve azınlıklara bakış açımızdan bağımsız bir şey değil. Sorunun temelinde Türkler dışındaki herkesin vatan haini olarak görülmesi ve topluma böyle öğretilmesi var. Vatan elden gidiyor, Ermeniler, Kürtler ülkeyi satıyor paranoyasından kurtulmadan sözde soykırım diyerek hiçbir şeyi aşamayız. Bir başka kabul edilmesi gereken de, bu ülkede farklı etnik kökenlerde insanların yaşadığı. Ermeniler de bunlardan biri ve günlük yaşam içerisinde sorunsuz yaşadığımız insanları anlamaya çalışmamamız gerekli. Reddederek hiçbir şey çözülmez.(KÖ/EÜ)

Yorumlar kapatıldı.