İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan´dan `arşivleri açın´ çağrısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘hodri meydan’ diyerek, Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili olarak Ermenistan dahil herkesin arşivlerini açmasını istedi.

Başbakan Erdoğan, konuğu Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark ile birlikte, Başbakanlık’ta ortak basın toplantısı düzenledi.

Siyaset bilimcilerin ve tarihçilerin Ermeni iddiaları üzerinde çalışması gerektiğini söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin eğer sorgulanması gerekiyorsa, tarihini sorgulayacağını, çünkü tarihinin, Türk milletini hiçbir zaman yere baktırmadığını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, Koçaryan’ın mektubunu cümle cümle okuduğunu belirterek, “…biz, diyoruz ki, hodri meydan. Bütün devlet arşivlerimizi açıyoruz. Siz de, varsa arşivlerinizi açın. Neye göre konuşuyorsunuz? Eğer arşivlerinize göre konuşuyorsanız, açın. Üçüncü ülkelerde varsa, onlar da açsın. Onların da arşivlerinde siyaset bilimcileri, tarihçileri, hepsi otursunlar, çalışsınlar ve bunun neticesinde eğer tarihimizin sorgulanması gerekiyorsa, biz sorgularız” dedi.

“Tarihimizi inkar etmeyiz”

Türkiye’nin tarihini inkar eden bir devlet olmadığının altını çizen Erdoğan, “hiçbir zaman tarihimiz bizi yere baktırtmamıştır. Biz belgelerle konuşuyoruz ve yine yere bakmayacağımıza inanıyoruz. Belgeler bize bunu gösteriyor. Ama kendileri niçin arşivlerini açamıyor, bu da tabii ki merak konusu” ifadesini kullandı.

”Lobiyle bir yere gidilmez”

Avrupa Parlamentosu’nun 80 milletvekilinin imzasıyla Ermenistan’ın arşivlerini açmasına ilişkin kararını anımsatan Erdoğan, lobi çalışmalarıyla bir yere gidilemeyeceğini savundu.

Ermenistan’dan akıl ve bilim çerçevesinde, belge ve bilgiye dayalı olarak adım atmasını isteyen Erdoğan, ortaya çıkacak neticeye Türkiye olarak katlanmaya hazır olduklarını söyledi. Erdoğan, Ermenistan’a da, ”ama, siz de o neticeye katlanmaya hazır olun” diye seslendi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin iyiye gitmesi için hükümet olarak çalıştıklarını vurgulayan, attıkları adımları şöyle sıraladı:

Ermenistan’a hava kapısını açtık.

Ermeni vatandaşlardan da şu ana kadar pek bir şikayet olmadı. Gelen şikayetleri de dikkate alıyoruz.

Kültürel miraslar konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gerekli çalışmaları yaptırıyoruz.

Koçaryan’ın mektubu dün Ankara’ya ulaştı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Ermenistan ile Türkiye arasında ortak komisyon kurulmasına ilişkin’ mektubuna dün Erivan’dan yanıt geldi. Koçaryan’ın, Erdoğan’a gönderdiği mektupta, Türkiye’nin ortak komisyon teklifine olumlu bakılıyor.

Ancak Koçaryan’ın mektubunda Başbakan Erdoğan’ın teklifiyle uyuşmayan bir nokta var. Erdoğan, 1915’de yaşananları araştırmak için tarihçilerle diğer uzmaların ve üçüncü ülkelerinde yer alacağı arşivleri araştıracak bir ortak komisyon kurulmasını önermişti. Koçaryan ise mektubunda, soykırım iddiaları yerine ikili ilişikilere vurgu yaparak komisyonun tarihçiler arasında değil hükümetler arasında kurulabileceğini söyledi.

Erivan’dan gelen mektupta ‘ön koşulsuz görüşmeye hazırız’ denilirken Dışişleri yetkilileri ‘ön koşulsuz’ tanımının Ermenistan’ın Yukarı Karabağ ve soykırım konularında adım atmadan görüşmeye başlama koşulu olarak algılandığını belirtiyor. Koçaryan’ın mektubu Ankara’da değerlendirildikten sonra eğer olumlu bulunursa nasıl bir dialog mekanizması kurulacağı, komisyonda kimlerin yer alacağı ve hangi koşullarla toplanacağı konusunda iki ülke arasında görüşmeler başlayacak.

Yorumlar kapatıldı.