İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bush iki tarafı dengeledi

ABD Başkanı, 1915 olaylarının 90. yıldönümündeki açıklamasında, ‘Ermeni soykırımı’ ifadesini kullanmadı. Bunun yerine olayları ‘soykırım’ olarak niteleyen uluslararası komisyona atıf yaptı

WASHINGTON – Ermenistan ile Ermeni diasporası Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan 1915 olaylarını önceki gün ‘Ermeni soykırımı’nın 90. yıldönümü olarak anarken, ABD Başkanı George W. Bush her yılki gibi yayımladığı yazılı açıklamada bu kez de ‘soykırım’ sözünü telaffuz etmedi. Ancak Bush, bir yandan olayları ‘soykırım’ diye tanımlayan Geçiş Dönemi Adaleti İçin Uluslararası Merkez’in analizine olumlu atıfta bulunurken, diğer yandan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ortak Türk-Ermeni komisyonu kurulması önerisini de destekledi.

Erdoğan’ın önerisine destek

Açıklamasında “Ermeni Anma Günü’nde, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde 1.5 milyon kadar sürgüne zorlanan, kitle halinde öldürülen Ermenileri hatırlıyoruz. Bu korkunç olayı, pek çok Ermeni ‘büyük felaket’ olarak anıyor. Bu korkunç can kaybı dolayısıyla en derin taziyelerimi iletmede Amerikalılara ve bütün dünyadaki Ermenilere katılıyorum” diyen Bush, Ermenistan ve Türkiye’de bu tarihi olayı ‘dürüstlük ve duyarlılıkla inceleme arayışındaki kişileri alkışladığını’ belirtti. ‘Geçiş Dönemi Adaleti için Uluslararası Merkez’in analizlerinin ‘uzlaşmaya, Kafkaslar ve Anadolu’yu yüzyıllardır birleştiren hoşgörü ve kültürel zenginlik ruhunun inşa edilmesine doğru önemli bir adımı işaretlediğini’ kaydeden Bush, ancak analizin tartışmadaki son sözü ortaya koymadığını söyledi. “Erdoğan’ın ortak Türk-Ermeni komisyonu oluşturularak sürecin ilerletilmesine yardım etmesini umuyoruz” diye devam eden ABD Başkanı, açıklamasını “Barış, hoşgörü ve uzlaşmayı teşvik edecek yönde çalışan herkesi takdir ediyorum. Tüm dünyadaki Ermeni halkına en iyi dileklerimi gönderiyorum” diye bitirdi.

Diaspora tepki gösterdi

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), ABD Başkanı’nın bu yıl da ‘soykırım’ı telaffuz etmemesine kızdı. Hemen bir açıklama yayımlayan ANCA, “Rekor sayıda, 210 Kongre üyesinin çağrısını umursamayan Bush, bir kez daha sözünü tutmadı” dedi. Bush’un açıklamasını ‘baştan savma’ ve ‘örtülü’ diye niteleyen ANCA, Ermenilere Beyaz Saray’a Bush’u kınayan mektup ve fakslar göndermeleri çağrısı yaptı. Ermeni lobisi, Bush’un, 2000 yılındaki başkanlık seçimi kampanyasında ‘soykırım’ı tanıma sözü verdiğini iddia ediyor.

Ermeni Soykırımını Anma Komitesi’nin çağrısıyla önceki gece New York’taki Times Meydanı’nda yaklaşık bin kişi miting düzenledi. Bazı Kongre üyelerinin de katıldığı mitingde, ‘Ermenilere ya da Yahudilere, Kamboçya, Ruanda ya da Darfur’a yönelik olsun, tüm soykırımları kınıyoruz’ pankartları açılarak, Türkiye’nin ‘soykırım’ı tanıması talep edildi. Los Angeles’taki törene de 50 bin kişi katılırken, gökyüzüne beyaz güvercinler bırakıldı. Washington’daki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan Ermeniler de 90 saatlik eylemlerini dün sabah sona erdirdi. Eylemin sonunda Ermenistan ve Türkiye’nin barış içinde yaşaması için dua edildi.

Türklerden karşı gösteri

Kıbrıslılar ile Azerilerin de bulunduğu Türk toplumunun 1000 kadar üyesi ise Beyaz Saray’ın karşısındaki parkta toplandı. İstiklal Marşı ile Amerikan milli marşının okunması ve ASALA’nın öldürdüğü şehitler için saygı duruşunun ardından konuşmalara geçilirken, ABD’nin önde gelen insan hakları savunucularından avukat Bruce Fein da Ermeni tezlerinin geçersizliğine dair konuşma yaptı. (aa, ap, dha, Reuters)

Yorumlar kapatıldı.