İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bugünkü hukuka göre 1915 soykırım

Murat UTKU/ERİVAN, (DHA)

Sözde Ermeni soykırımının 90’ıncı yıldönümü törenleri öncesinde bir konferans için Ermenistan’ın başkenti Erivan’a gelen ve dün de sözde soykırım anıtına çiçek koyan yazar Murat Belge, mevcut uluslararası hukuka göre 1915’teki olayların soykırım olarak nitelendirilebileceğini belirterek, bu nedenle soykırım ve etnik temizlik gibi kavramların dünya hukukunda yeniden tanımlanması gerektiğini savundu.

DHA’nın ‘1915’e soykırım demek doğru mudur?’ şeklindeki sorusunu yanıtlayan Murat Belge, şunları söyledi:

‘Buna cevap vermek kolay değil. Şu an Birleşmiş Milletler’de soykırım için yapılmış bir tanım var. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Yahudilere uygulanan muamele üzerine, onun dehşetiyle yapılmış bir madde. Türkiye’deki 1915 olayı da bu maddenin kapsamına girer. O madde eğer soykırım tanımı olacaksa 1915 soykırımdır. Türk-Ermeni meselesinden bağımsız olarak, eğer dünya bundan sonra federal bir devlet olarak gelişecekse böyle bir madde yetersiz kalacaktır. Her ülkenin kendine göre bir ceza kanunu vardır. Eğer bir dünya hukuku oluşturacaksak toplumların birbirine karşı işlediği suçları da buna göre düzenlemeliyiz.’

Olayları tek bir kalıba sokmanın doğru olmadığını ve 1915’te olan olaylar ya da yakın zamanda eski Yugoslavya’da Boşnaklara karşı uygulananların dünya hukukunda bir yere oturtulması gerektiğini vurgulayan Belge, ‘O çerçevede hukukun değişmesi lazım, ama bugünkü hukukla (1915) soykırımdır’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.