İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara çok memnun

Türkiye, Bush’un ‘soykırım’ ifadesini kullanmaması ve Erdoğan’ın ortak komisyon önerisini anmasından memnun. Hükümet de yeni politika geliştireceğini açıkladı

RADİKAL – ANKARA – Türk hükümeti, ABD Başkanı George W. Bush’un Ermenilerin ‘soykırımı’ anma günü olan 24 Nisan’ın 90. yıl anma günü nedeniyle yayımladığı açıklamada ‘soykırım’ ifadesini kullanmamasını büyük bir diplomatik başarı olarak nitelendirdi.

Türk-Amerikan ilişkilerinin Irak Savaşı sonrasında başlayan ve halen süren olumsuz ortama karşın Ermeni diasporası ve Amerikan Kongresi’nin baskılarının başarılı olamadığını belirten kaynaklar, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan’la bu konuda bir ortak komisyon kurulması önerisinin mesajda yer almasının da çok önemli olduğunu düşünüyor.

‘Soykırım olmamıştır’

‘Ermeni soykırımı’ iddiaları çerçevesinde dünya çapında yaşananlar dün Ankara’da değerlendirildi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Bakanlar Kurulu’na brifing vererek hükümetin attığı adımları anlattı. Toplantıya katılan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Yusuf Sarınay da, çalışmalar hakkında sunum yaptı.

Toplantının ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, politika değişikliğine giderek arşivleri açtıklarını belirtirken, “Gerekirse yeni bir örgütlenmeye gidilecek” dedi. Çiçek şöyle konuştu: “Her zaman olayın tarihi olduğunu, siyasi olmadığını söyledik. ‘Tarihçiler ortaya çıkarsın’ dedik. Ancak artık ‘Geçmişe değil, geleceğe bakalım’ düşüncesini geride bıraktık. Tüm arşivlerimizi açtık. Ermeniler de açsın. Türkiye kendinden emindir. Biz arşivimize dayanarak ‘Soykırım olmamıştır’ diyoruz. Bu konuda yeni üslup, anlayış ve politika geliştirilmesi gerekiyor. Eğer yeni teşkilatlanma ihtiyacı doğarsa da bu da yapılacak.”

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Bush’un mesajını genel olarak olumlu bulduklarını belirtirken, şu görüşü iletti:

‘Anlamlı ve önemli’

“Birincisi 90. yıl nedeniyle ABD yönetimi üzerinde Ermeni diasporası ve Kongre’nin büyük baskısı vardı. İkincisi Türk-Amerikan ilişkileri bulutlu bir ortamdan geçiyor. Üçüncüsü Yahudi lobisinde Türkiye kırgınlığı var. Bu nedenle Bush’un soykırım ifadesini kullanmamasını çok anlamlı ve önemli buluyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.