İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk-Ermeni barışına Patrik duası


Ermeni Patriği İkinci Mesrob, Türkiye ve Ermenistan arasında “uzlaşı” diledi

Reuters haber ajansı, Ermeni soykırımı iddialarının 90’ıncı yıldönümünün, Türkiye’de yaşayan 65 bin Ermeni asıllı Türk vatandaşı tarafından sessizce anıldığını öne sürdü.

Ajans, Ermeni asıllı Türk vatandaşların her iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesi için dua ettiklerini belirtti.

Soykırım iddialarının anılacağı 24 nisan günü Türkiye’de resmi anma töreni yapılmayacağına dikkat çekilen haberde, Türkiye’nin, Ermenilerin sistematik bir şekilde öldürüldüğü suçlamasını reddettiği; Türk devletinin Birinci Dünya Savaşı yıllarında Ermenilerin yanı sıra yüzbinlerce Türk’ün de öldüğünü belirttiği açıklandı.

Ayla Jean Yackley imzalı röportaj / haberde, Ermeni Patriği İkinci Mesrob’un açıklamalarına da yer veriliyor. Mesrob, “Türk ve Ermeniler arasında barış ve uzlaşma” dileyerek yüksek mevkilerdeki kişilerin uzlaşı yollarını bulabilecek bilgeliğe sahip olmaları için duacı olduklarını belirtiyor.

Patrik Mesrob, Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasının diyaloğa giden yolda kararlılığı göstereceğini savunurken, Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının iki ateş arasında kaldıklarını belirtiyor. Patrik, söylenilen her şeyin her iki tarafça da yanlış algılandığından yakınıyor.

Türkiye’deki Ermeni okul ve kiliselerinin bugünkü durumunun çok önemli bir sorun olduğunu ifade eden Mesrob, milyonlarca dolar değerindeki kilise taşınmazlarına devletçe el konulduğunu, parasız durumdaki Ermeni okullarının ise devletçe görevlendirilen Müslüman bürokratlar tarafından denetlendiğini anlatıyor.

Patrik, açıklamasında, Avrupa Birliği yolunda çıkarılan kanunların tüm Türkiye vatandaşlarının lehine olacağının altını çiziyor. AB süreciyle ile ilgili olarak Ermeni Patriği Mesrob’un “umuyoruz ki hükümet hangi din ve etnik kökenden olursa olsun tüm vatandaşlara ve toplumlara eşit mesafede olacaktır” ifadelerine yer veriliyor.

Yorumlar kapatıldı.