İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Markiz´ mahkemelik


Markiz’in kurucusu Avadis Ohanyançakır, Lebon’dan önce eski Markiz’e, ondan da şimdiki Markiz’e miras kalan ünlü vitrayların önünde.

‘Eski Beyoğlu’nun simgelerinden Markiz Pastanesi, marka savaşlarının odağında… Avadis Ohanyançakır’ın torunları isim hakkı için dava açtı

İBRAHİM GÜNEL

İSTANBUL – Yeni Markiz Pastanesi’nin eski Markiz’in bire bir kopyası olduğunu söyleyen kurucu Avadis Ohanyançakır’ın torunları, isim hakkını elinde bulunduran Aksoy Group’a dava açtı. Aksoy’un sözcüsü ise “İsim hakkı kesinlikle şirkete ait. Eğer bir hak varsa da bu Ohanyançakır’ın torunlarına değil, TSK Güçlendirme Vakfı’na ait” diyor.

Markiz Pastanesi 1940’da Avadis Ohanyançakır tarafından, Şarkaynalı Pasaj’nın girişinde açıldı. Yani yine çok ünlü bir pastane olan Lebon’un eski yerinde… Markiz de tıpkı Lebon gibi dönemin edebiyatçıları, aydınları ve Beyoğlu sosyetesi için vazgeçilmez bir adres halini alırken kurucusu Avadis Ohanyançakır, 1961 yılında Sanayi Bakanlığı’na başvurdu ve ‘Markiz’ adını, dönemin 551 sayılı Markalar Yasası’na göre çikolata, şekerleme, pasta, turtalarla bunların kutu ve etiketleri için tescil ettirdi.

Kiracının kaderi

Eski şatafatlı günler 1981’de pasajı Şükrü ve Hanife Kurdoğlu satın alınca bitti. Kurdoğlular, burada bir oto yedek parça dükkânı açmak isteyince kiracı Avadis Ohanyançakır pastaneyi kapattı, iki yıl sonra, 93 yaşında öldü. Mirasçılar ise her 10 yılda bir ödenmesi gereken harcı ödemedi, 1986 yılında ‘Markiz’in kaydı marka sicilinden silindi.

Ve 1993’te Aksoy Group, Şarkaynalı Pasajı’nı Kurdoğlulardan satın aldı. Şirket, 1997 yılında da Patent Enstitüsü’ne başvurarak ‘Markiz’ adına iki markayı tescil ettirdi. Ohanyançakır’ın mirasçıları, durumu 1999 yılında marka için yeniden tescil başvurusu yaptıklarında öğrendi. Bu arada Markiz Pastanesi ‘yeniden’ doğdu. 2002’de Aksoy Group’a bağlı Tursoy Otelcilik, Markiz Pasajı ve Markiz Pastanesi’ni açtı.

Bilirkişi: Her şey aynı

Miraşçıların başvurusu üzerine 9 Ağustos 2004’te İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, pastanede delil tespiti yaptırdı. Bilirkişi raporunda ‘markanın kaligrafik ve logo olarak aynen kullanıldığı, iç tasarım, sunulan mönüler ile içerideki tefrişin eskisinin tıpatıp aynısı olduğu’ yazıldı. Bunun üzerine, mirasçılar Nunya Jilda Muratoğlu, Linda Ohanyançakır ve Majak Yegia Ohanyançakır, 13 Nisan 2005’te isim hakkını elinde bulunduran Tursoy Otelcilik ve Turizm Yatırımları A.Ş.’ye ‘marka hükümsüzlüğü’, pastaneyi işleten SA-DE Turizm’e karşı da ‘haksız rekabet’ davası açtı.

‘Daha önce de Lebon’du’

Aksoy Group’un hukuk müşaviri Sadık Batum ise, Markiz’in eski adının ‘Lebon’ olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Lebon, aynı caddenin üzerinde karşı sıraya taşınınca, burayı Avadis Ohanyançakır işletmeye açmıştır. Binanın yapımı, tarihi konsepti Lebon’a aittir. Vitraylar, dört mevsim panoları, bütün dekorasyonlar Lebon’un işletmecisi mösyö Valery tarafından yaptırılmıştır. Tüm bunlar tarihe mal olmuştur ve Avadis Ohanyançakır’ın bu yapılanmayla hiçbir ilgisi bulunmamıştır.”

‘Miras TSK’nın’

Bir zamanlar ‘Markiz’ adına bir marka tescili yapıldığını belirten Batum, Ohanyançakır’ın torunlarının hak iddia edemeyeceğini savundu: “1960’dan beri tarihin tozlu sayfalarına terk edilmiş ‘Markiz’ adı, bir müteşebbis tarafından büyük masrafla ihya edilmesinden sonra güncele taşındı. Mahallin yeni sahibi 10 milyon YTL masraf yaparak binayı ihya etmiştir. Serbest olan marka ismini de kendi adına Türk Patent Dairesi’nde tescil ettirmiştir. Marka üzerinde Avadis Ohanyançakır’ın mirasçılarının hakkı mevcut olsa bile, ki yoktur, merhum (Ohanyançakır) tüm hak ve alacaklarını Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağışlamıştır. Bir hak varsa, ki yoktur, bu hak vakfa aittir. Nitekim hak iddia eden kişiler, vakfa bağış sebebi ile tenkis davası açmış, bu aleyhlerine sonuçlanmış ve kesinleşmiştir.”

Yorumlar kapatıldı.