İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Koçaryan´dan komisyon kurulmasına `evet´

Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, ülkesinin Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için hiçbir önkoşulu olmadığını söyledi.

Fransa’da temaslarda bulunan Koçaryan, Senato’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın soykırım iddiaları hakkında iki ülkenin tarihçileri arasında bir komisyon kurulması yönündeki önerisini değerlendirdi.

İki ülkenin ilişkilerde ileriye bakması gerektiğini belirten Koçaryan, ”Türkiye gerçekten bu konuyu tartışmak istiyorsa, Ermenistan bunun en yüksek seviyede ve olabilecek en geniş çerçevede olmasını tercih eder” diye konuştu.

Robert Koçaryan, bu konuda hükümetler arası bir komisyon kurulmasını arzu ettiklerini, belki tarihçilerin de bu komisyona katılabileceğini ifade etti. Koçaryan, yarın Fransa Cumhurbaşkanı Jacquec Chirac ile görüşecek. Chirac ve Koçaryan’ın, görüşmeden sonra birlikte Paris’teki Ermeni Anıtı’na gitmeleri bekleniyor.

“Normal ilişkiler kurmaya hazırız”

Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan da hükümet olarak Türkiye ile önkoşulsuz normal ilişki kurmaya hazır olduklarını söyledi. Margaryan, Ermeni soykırım iddialarının 90’ıncı yıldönümü nedeniyle Erivan’da düzenlenen uluslararası konferansın bugünkü bölümünde yaptığı konuşmada, ‘Türkiye ile diplomatik ilişki kurma konusundaki tüm girişimlerinde karşılarına şu veya bu konuyla ilgili önkoşul çıkarıldığını’ iddia etti.

Türk-Ermeni ilişkilerini ‘baltalanmış’ olarak nitelendiren Margaryan, ”ilişkilerin aşamalı olarak düzeltilmesi, bölgesel güvenlik ve işbirliğinin gelişmesine, Güney Kafkasya’daki sorunların barışçı çözümü ve iyi komşuluk ilişkileri kurulmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Margaryan, ‘Erivan ile Avrupa siyasi çevreleri arasında, AB’ye katılmak isteyen ülkenin tarihteki hatalarını kabul etmesini de kapsayan geçmişiyle yüzleşmesi konusunda fikir birliği olduğunu’ söyledi.

Yorumlar kapatıldı.