İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Japonya Başbakanı özür diledi

Çin ile aralarındaki gerginliği hafifletmeyi hedefleyen Japonya Başbakanı Koizumi, ‘Japonya, özellikle Asya ülkelerine ıstırap çektirdi. Pişmanlık duygusunu derinden hisseden Japon halkı yürekten özür diler’ dedi.

JAPONYA Başbakanı Juniçiro Koizumi, ülkesinin savaş döneminde verdiği büyük zarar ve ıstıraptan dolayı özür diledi.

Koizumi, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen Asya-Afrika zirvesi sırasında, Çin ile aralarındaki gerginliği hafifletici bir açıklama yaparak, ‘Geçmişte Japonya, sömürgecilik ilkesiyle ve saldırganlıkla, birçok ülkeye, özellikle Asya ülkelerine büyük zarar verdi ve ıstırap çektirdi’ dedi.

Japonya Başbakanı, dolaylı olarak Çin ve Güney Kore’den özür dilediği açıklamasında, ülkesinin, tarihin gerçekleriyle kibirli olmadan, açık bir şekilde yüzleştiğini, pişmanlık duygusunu derinden hisseden Japon halkının yürekten özür dilediğini söyledi. Koizumi, Japonya’nın barış yoluyla çözüm ilkesine bağlı kalacağını belirtti ve Asya ile Afrika ülkelerinin kalkınması için yapılan yardımı artıracakları sözünü verdi.

Koizumi ile Çin Devlet Başkanı Hu Cintao’nun, 100 kadar Asya ve Afrika ülkesinin liderinin katıldığı zirvede bugün bir araya gelerek gündemdeki konuları görüşmeleri bekleniyor.

Japonya’daki ders kitaplarında, bu ülkenin 2.Dünya Savaşı sırasındaki eylemlerine ve savaş taktiği olarak kabul ettiği zulme yer verilmemesi üzerine, Çin ile Güney Kore’de protesto gösterileri düzenlenmişti. Çin’deki gösterilerde, Japonya’nın Pekin Büyükelçiliği ile bazı Japon işyerlerine taşlı sopalı saldırılar olmuştu.

Yorumlar kapatıldı.