İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gül´den Ermeni diasporasına eleştiri

Türkiye’deki yabancı basın mensupları için özel bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ermeni soykırım iddialarını gündeme getiren Ermeni diasporasının suçluluk duygusuyla hareket ettiğini söyledi.

Gül, Ermeni dıasporasının varlıklı üyelerini İsrail’e giden yurtdışındaki varlıklı Yahudilerin yaptığı gibi Ermenistan’a giderek ülkenin ekonomik durumunun düzelmesine yardımcı olmaya çağırdı.

Gül Türkiye’yi bazı ülkelerde soykırımla suçlayan milletvekillerinin küçük iç politika hesaplarıyla hareket ettikleri belirtti.

Soykırım suçlamasında bulunan tarafların iddialarını kanıtlamakla yükümlü olduklarını ifade eden Dışişleri Bakanı, iddia sahiplerinin Osmanlı İmparatorluğu dönemde neler yaşandığını bilmediklerini söyledi.

Gül, Ermenilerin belli bir dine, ırka ya da millete mensup oldukları için öldürülmediklerini, soykırım yaşandığı iddia edilen dönemde her iki tarafta da çok kan aktığını vurguladı.

Konunun eskisi gibi tabu olmadığına dikkat çeken Dışişleri Bakanı, tarihçileri bir kez daha Osmanlı arşivlerini incelemeye çağırdı.
Ermenistan- Türkiye sınırlarının açılması konusuna da değinen Gül, bunun için Ermenistan’ın da adım atması gerektiği görüşünü savundu.

Koçaryan’ın açıklamaları

Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, ülkesinin Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için hiçbir önkoşulu olmadığını söyledi.

İki ülkenin ilişkilerde ileriye bakması gerektiğini belirten Koçaryan, ”Türkiye gerçekten bu konuyu tartışmak istiyorsa, Ermenistan bunun en yüksek seviyede ve olabilecek en geniş çerçevede olmasını tercih eder” diye konuştu.

Ermeni lobisinde hareketlilik

Dünya Ermenileri, 1915 olaylarının 90’ıncı yıldönümü olarak kabul ettikleri 24 nisana kilitlendi. ABD’deki Ermeniler, soykırım iddialarının tanınması için ABD Senatosu’ndan 35 senatörün, Temsilciler Meclisi’nden de şu ana kadar 175 milletvekilinin desteğini aldı.

ABD ve Kanada’daki Türk sivil toplum örgütleri de, Ermeni lobisinin soykırım iddialarının 90’ıncı yılı dolayısıyla ABD’de başlattığı kampanyaya karşı, ABD Kongresi üyelerine bir mektup gönderdi.

Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu TADF, Türk-Kanada Dernekler Federasyonu ve Turkish Forum’un gibi toplam 120’yi aşkın Türk sivil toplum örgütünün ortaklaşa kaleme aldığı mektup, soykırım iddialarına karşı tarihi gerçekleri dile getiriyor.

Yorumlar kapatıldı.