İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac´tan Ermeni Anıtı´na çelenk

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, Paris’teki Ermeni Anıtı’na çelenk bıraktı.

Chirac ve Koçaryan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptıkları görüşmeden sonra, birlikte Ermeni Anıtı’na gitti. İki lider, burada saygı duruşunda bulundu ve anıta çelenk bıraktı.

Fransa’daki Ermeni derneklerinin temsilcileri ile Paris’teki Katolik ve Protestan kiliselerinin temsilcilerinin de törene katıldığı gözlendi. Cumhurbaşkanı Chirac, Koçaryan ile anıta çelenk koyduktan sonra, Ermeni derneklerinin temsilcileriyle kısa süre sohbet etti.

Paris Belediyesi tarafından Ermeni asıllı kompozitör Komitas anısına ithaf edilen ve kaidesinde, ‘1915’te Osmanlı İmparatorluğu’nda gerçekleştirilen 20’nci yüzyılın ilk soykırımının kurbanları 1 milyon 500 bin Ermeni’nin anısına’ ifadeleri yer alan anıt heykel, 2003 yılında açılmıştı.

Fransa’daki Ermeni dernekleri, yaptıkları açıklamalarda, Chirac’ın anıta gidecek olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtmişlerdi.

Fransa, 2001 yılında kabul edilen bir yasa ile ‘1915 Ermeni soykırım iddialarını’ tanıdığını açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, AB üyeliği için Türkiye’nin aynı şekilde hareket etmesini koşul olarak öne sürmüyor, ancak Türkiye’den ‘bellek görevini yerine getirmesini’ istiyordu.

Chirac-Koçaryan görüşmesinde gündem ‘Türkiye’

Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan’ın bu akşam yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin dışında, Türkiye de gündeme geldi. Görüşmeyle ilgili basına bilgi veren Fransa Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Chirac’ın Türkiye ve Ermenistan arasındaki diyaloğu gündeme getirdiğini belirtti. Kaynaklar, Chirac’ın iki ülke arasında diyaloğun başlaması ve ilişkilerin geliştirilmesi yolundaki temennisini dile getirdiğini söyledi.

“Türkiye, Ermeni iddiaları konusunda hafıza çalışması yapmalı”

Görüşmede, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin de gündeme geldiği, Chirac’ın, ‘Türkiye’nin, Kopenhag kriterlerini ve Avrupa değerlerini paylaşması konusunda çaba göstermesi gerektiğini vurguladığı’ belirtildi. Cumhurbaşkanının, Ermeni soykırım iddiaları konusunda da daha önce belirttiği gibi, ‘Türkiye’nin hafıza çalışması yapması gerektiği’ yolundaki açıklamasını tekrarladığı kaydedildi.

Gül’den Ermeni diasporasına eleştiri

Bu arada, Türkiye’deki yabancı basın mensupları için özel bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ermeni soykırım iddialarını gündeme getiren Ermeni diasporasının suçluluk duygusuyla hareket ettiğini söyledi.

Gül, Ermeni dıasporasının varlıklı üyelerini İsrail’e giden yurtdışındaki varlıklı Yahudilerin yaptığı gibi Ermenistan’a giderek ülkenin ekonomik durumunun düzelmesine yardımcı olmaya çağırdı.

Bakan Gül, Türkiye’yi bazı ülkelerde soykırımla suçlayan milletvekillerinin küçük iç politika hesaplarıyla hareket ettikleri belirtti. Soykırım suçlamasında bulunan tarafların iddialarını kanıtlamakla yükümlü olduklarını ifade eden Dışişleri Bakanı, iddia sahiplerinin Osmanlı İmparatorluğu dönemde neler yaşandığını bilmediklerini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.