İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belçika, Ermeni ‘soykırımı’nı inkâr edeni cezalandıracak

Belçika, Ermeni “soykırımı”nı reddedenlere hapis ve para cezası vermeye hazırlanıyor. Bu yönde genişletilen mevcut Yahudi soykırımı kanunu tasarısı önceki gün Belçika Meclisi’nden geçti.

Oylamada 108 ‘evet’e karşı hiç ‘hayır’ çıkmazken, 21 milletvekili çekimser kaldı. Belçika böylece dünyada Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere hapis ve para cezası öngören ilk ülke olacak. Tasarının kanunlaşması Türk asıllı Belçikalı siyasetçileri zor durumda bırakacak.

15 Nisan’da Meclis’in Adalet Komisyonu’ndan geçen ve 21 Nisan’da Meclis Genel Kurulu’nda onaylanarak kabul edilen tasarı Senato’ya gönderildi. Tasarı Senato’da tasdik edilirse imza için Kral’a gönderilecek. Gözlemciler tasarının Meclis’ten geçmesinin kötü haber olduğunu; zira Meclis’ten geçen tasarıların büyük bir kısmının Senato’da kabul gördüğüne işaret ediyorlar.

21 Nisan’da kabul edilen ve mevcut Yahudi soykırım kanununu genişleten tasarı “inkarcılara” 8 günden 1 yıla kadar hapis ile 26 Euro’dan 5 bin Euro’ya kadar para cezası öngörüyor. Söz konusu cezalar soykırımı küçümseyen, haklı göstermeye çalışan, soykırımı ya da insanlığa karşı işlenmiş suçları savunanlara verilecek. Mezkur suçların ise uluslararası hukuk tarafından tanımlanmış olması gerekiyor. Kararları Belçika tarafından tanınan uluslararası mahkemeler, BM’nin Genel Kurulu ya da Güvenlik Konseyi, Belçika adaleti ya da herhangi bir AB üyesi ülkesinde “Ermeni soykırımı”nın inkarının suç sayılması Belçika’da adalet mekanizmalarını harekete geçirmek için yeterli olacak. Böylece 25 AB üyesinden herhangi birinde söz konusu fiilin suç sayılması Belçika adaletini harekete geçirebilecek.

Belçika Kongo Soykırımı’nı kabul etmiyor

Tasarının kendisinde “Ermeni soykırımı” tabiri geçmezken gerekçesinde açıktan “Ermeni soykırımı”na atıf bulunuyor. 1284/04 numaralı ve 21 Şubat tarihli tasarı gerekçesinde “özellikle “Ermeni soykırımı” ve Afrika’daki bazı ülkeler” ifadesi geçiyor. Gerekçede ayrıca “Ermeni soykırımı”nın 1985’te BM, 1987’de de Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildiğine işaret ediliyor. Tasarı 23 Mart 1995’te çıkarılan II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sının Yahudilere karşı yaptığı soykırımı inkar edenlere karşı çıkarılan kanunun kapsamını genişletmiş oluyor. “Ermeni soykırımı”nı inkar edenleri cezalandırmaya hazırlanan Belçika sömürgesi Kongo’da 19. yüzyılda ölen 10 milyon Kongoluya soykırım uygulandığı iddialarına şiddetle karşı çıkıyor. 10 milyon rakamının çok abartılı olduğunu savunan Belçika devleti, ölümlerin çoğunun hastalıktan meydana geldiğini iddia ediyor. Belçika Kralı II. Leopold’un şahsi malı olan Kongo’da kauçuk çiftliklerinde çalışmayı reddeden ve Belçikalı sömürgecilere direnen yaklaşık 10 milyon Kongolu’nun 19.yüzyılda öldüğü tahmin ediliyor.

Tasarının kanunlaşması durumunda Türk asıllı Belçikalı siyasetçiler çok zor durumda kalacaklar. Geçtiğimiz ay bir radyo programında “Ermeni soykırımı” olduğuna dair delillerin güçlü olmadığını söyleyen Liberal Parti’li Türk asıllı Şevket Temiz zor günler geçiriyor. Temiz’in parti disiplin kuruluna sevkedilmesi gündemde. Temiz, söz konusu mülakatında iddiaların bağımsız ve ortak bir tarih komisyonu tarafından araştırılmasını teklif etmişti. Belçika’da 150 bin Türk’e karşılık 6-7 bin kadar Ermeni’nin yaşadığı tahmin ediliyor.

23.04.2005

Selçuk Gültaşlı

Brüksel

Yorumlar kapatıldı.