İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Soykırım´ için baskı

Ermeniler, ABD’de gövde gösterisi yaptı. Chirac, Koçaryan’la ‘soykırım anıtı’nı ziyaret ediyor. Yunanistan’da ise Türkiye karşıtı yürüyüş vardı

WASHINGTON – Ermenilerin ‘soykırım’ın 90. yıldönümü etkinlikleri düzenleyeceği 24 Nisan yaklaşırken, dün ABD’deki Ermeni lobisi Kongre’de gövde gösterisi yaptı. Bugün Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın konuk edeceği ve birlikte ‘Ermeni Soykırımı Anıtı’na gideceği, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ise Başbakan Tayyip Erdoğan’ın soykırım iddialarını araştıracak komisyon kurulması önerisine yeşil ışık yaktı.

Dün Washington’a otobüslerle akın eden Ermeni toplumu üyeleri, ‘soykırımı’ tanıyan tasarı için 32 senatör ile 175 Temsilciler Meclisi üyesinin desteğini aldı. Washington’daki törene ise kasımdaki başkanlık seçimini George Bush’a karşı kaybeden Demokrat senatör John Kerry de getirildi. Temsilciler Meclisi’nin Cannon binasındaki törende Kerry, 1990’da ‘soykırım’ın Kongre’de tanınması çabalarına katıldığını hatırlatıp şöyle dedi: “Soykırım soykırımdır. Yükümlülüğümüz, olanları tanımak ve onurlandırmak. Bush, Türkiye’den tavrını değiştirmesini istemeli. 1.5 milyon insan öldürüldü. Bu çok büyük bir soykırım. Tarihten ders almalıyız.”

Temsilciler Meclisi’nden Demokratların azınlık lideri Nancy Pelosi de ‘Ermeni soykırımı’nın 20. yüzyılın ilk soykırımı olduğunu ve ABD ulusal arşivinde ciddi kanıtlar bulunduğunu iddia ederek, “Bu kadar insan öldürüldüğü halde ABD nasıl bu soykırımı tanımıyor anlayabilmiş değilim” dedi. Pelosi, “Yıllardır hükümet Türkiye’nin stratejik konumunu öne sürüp bizi vazgeçiriyor. Stratejik konum, öldürme ehliyeti vermez” diye konuştu. Demokrat Paul Sarbanes de AB yolundaki Türkiye’yi ‘soykırımı’ tanımaya çağırırken, Ermenistan’ın Washington Büyükelçisi Tatoul Markarian, AB üyesi olacak Türkiye için ‘Ermeni soykırımı’na dair tavrın sınav olacağını savundu.

2001’de ‘soykırımı’ tanıyan Fransa’da bugün Chirac ile Koçaryan ‘Ermeni Soykırımı Anıtı’na çelenk koyacak. Osmanlı’nın Ermeni asıllı bestecisi Komitas’a ithaf edilen ve kaidesinde ‘1915’te Osmanlı İmparatorluğu’nda gerçekleştirilen 20. yy’ın ilk soykırımının kurbanları 1.5 milyon Ermeni’nin anısına’ yazan anıt, 2003’te açılmıştı.

Koçaryan, dün Fransız Senatosu’nda yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın soykırım iddialarını araştıracak komisyon kurulması önerisine de yeşil ışık yakan mesajlar yolladı. Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için hiçbir önkoşulları olmadığını söyleyen Koçaryan, “Türkiye gerçekten konuyu tartışmak istiyorsa, Ermenistan bunun en yüksek seviyede ve en geniş çerçevede olmasını tercih eder” dedi. Koçaryan, ‘hükümetler arası komisyon kurulmasını istediklerini, tarihçilerin de katılabileceğini’ belirtti.

Almanya’da da gündem

Almanya’da da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı Hıristiyan Demokrat partilerin (CDU/CSU) ‘Ermeni soykırımı’ tasarısı, dün federal parlamentoda tartışıldı. CDU/CSU yetkilileri, Türkiye’nin ‘soykırım’ı tanımamasının AB üyesi olamayacağının bir başka kanıtı olduğunu öne sürerken, Yeşiller vekili Claudia Roth, Türkiye’nin geçmiş politikalarının AB üyeliğinin önlenmesine alet edilmemesini istedi. Roth, AB perspektifinin Türkiye’yi daha demokratikleştireceği ve Ermeni tabusunun kırılabileceğini söyledi. Alman-Türk girişimi ise tasarıya karşı topladığı 130 bin imzayı parlamentoya teslim etti. Dışişleri, AB, Savunma, İçişleri, Adalet ve Ekonomik İşbirliği komisyonlarına havale edilen tasarı için Alman Başbakanı Gerhard Schröder’in mayıs başında Türkiye’ye yapacağı ziyaretten sonra Federal Meclis’te karar alınması bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.