İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara, sözde soykırım yasasına ilişkin tepkiyi Polonya’ya iletti

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dün görüştüğü Polonya Dışişleri Bakanı Adam Daniel Rotfeld’e Polonya Meclisi’nin salı günü sözde Ermeni soykırımını tanıyan kararına Türkiye’nin tepkisini iletti.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilen NATO-Rusya Konseyi toplantısı sonrası verilen arada Gül, Rotfeld ile bir süre görüştü. Bakan Gül, bu görüşmede Polonya Meclisi’nin 1915 yılında sözde Ermeni soykırımının yaşandığını kabul eden karara duyulan üzüntü ve hayal kırıklığını ifade etti. Rotfeld ise Gül’ün ifadelerine, “Türkiye’nin Polonya halkına yüzyıllardır gösterdiği ilgi, yakınlık ve yaptığı yardımları hiç unutmadım, unutmayacağım.” diyerek karşılık verdi ve kararla ilgili süreç konusunda bilgi aktardı. Dışişleri Bakanlığı da Polonya Meclisi’nin kararını kınadığı ve reddettiğini açıkladı. Dışişleri açıklamasında, Birinci Dünya Savaşı şartlarında cereyan eden ve Türklerle Ermenilerin büyük acılar çekmesine yol açan olayların çarpıtılarak, tek taraflı bir yaklaşımla soykırım olarak nitelendirilmesi sorumsuz bir davranış olarak nitelendi.

Alman meclisi de görüştü

Açıklamada, Türkiye’nin, ulusal parlamentoların tarihin tartışmalı dönemleri hakkında hüküm verilecek yerler olmadığını ve parlamentoların halklar arasında kin ve nefret duygularını besleyen girişimlerden kaçınmaları gerektiğini savunduğu vurgulandı. Dün açıklama yapan Nobel ödüllü eski Polonya lideri Lech Walesa ise Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımını kabul etmeden Avrupa Birliği’ne üye yapılmaması gerektiğini söyledi.

Bu arada Almanya Federal Meclisi de dün Birlik partilerinin (CDU/CSU) hazırladığı Ermeni tasarısını ele aldı. Alman basınına konuşan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik, tasarının amacının Türk-Alman ve Türkiye-AB ilişkilerini bozmak olduğunu söyledi. İrtemçelik, tasarının kabul edilmesinin, Türk-Alman ilişkilerine büyük bir zarar verebileceği uyarısında bulundu. Almanya’daki Türk derneklerinin desteğiyle oluşturulan Alman-Türk Girişimi de tasarıya karşı topladığı 130 bin imzayı Meclis Dilekçe Komisyonu’na teslim etti. Dış Haberler Servisi

Yorumlar kapatıldı.