İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amerika´daki Türkler boş durmuyor

AA – NEW YORK – Ermeni lobisinin ‘soykırımın’ tanınması kampanyasına karşı 24 Nisan’da Washington’da yürüyüş düzenlemeye hazırlanan Amerika ve Kanada’daki Türk sivil toplum örgütleri hareketlendi. Öncülüğünü Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF), Türk-Kanada Dernekler Federasyonu ve Turkish Forum’un yaptığı 120’yi aşkın Türk sivil toplum örgütü, Kongre üyelerine ortaklaşa kaleme alınan ve ‘soykırım’ iddialarının tarihi çarpıtmaktan ibaret olduğunun yer aldığı mektuplar gönderdi.

Mektuplarda Amerikan toplumunun 1915 olaylarını sadece Ermeni kaynaklarından okuduğu ve Müslüman halkın yaşadığı acılardan habersiz olduğu belirtildi. ‘Ermeni soykırımını’ tanıyan ülkelerin Britanya’nın 1. Dünya Savaşı’nda propaganda amaçlı kurduğu Wellington House adlı merkezin sahte belgelerinin toplandığı ‘Mavi Kitap’a dayandığına dikkat çekildi. James Byrce ve Arnold Toynbee’nin yazdığı bu kitaptaki bilgilerin sahte olduğunun bizzat Toynbee tarafından 1992’de itiraf edildiği hatırlatıldı. Buna karşılık o dönemde Ermenilerin ‘Büyük Ermenistan’ emeli için bölgede Müslümanlara etnik temizlik uyguladığı savunuldu. Ermenilerin Osmanlı Devleti ile savaşan Britanya, Rus ve Fransız güçlerine destek verdiği ve isyanlar çıkararak bir Ermeni devleti kurmaya çalıştıkları ifade edildi. Osmanlı hükümetinin buna tepkisinin Ermenileri sürmek olduğu belirtildi. Ermenilerin çoğunun diğer Osmanlı halkları gibi, açlık, hastalık ve husumetler yüzünden öldüğüne dikkat çekilip, bunun soykırım olarak tanımlanamayacağı dile getirildi. Ayrıca batıdaki Ermenilerin savaşta güven içinde yaşayıp, orduda bile hizmet verdiğine dikkat çekildi. Osmanlı arşivlerinin açık olduğu savunularak, ‘Biz Türkler tarihimizle yüzleşmekten korkmuyoruz. Ermeniler de korkmazsa ortak komisyon kurulabilir’ denildi.

‘Ne mutlu Türk’üm diyene’

Bu arada TADF Başkanı Ata Erim de New York’ta düzenlediği basın toplantısında, Ermeni kökenli Edward Taşçı’nın ‘Ermeni İddiaları-Gerçekler Söylenmeli’ adlı otobiyografik kitabına tanıttı. Toplantıya üç haftadır yoğun bakımda olan Taşçı’nın eşi Mary Taşçı katılırken, kitabın, soykırım iddialarına cevap olduğu vurgulandı.

İngilizce kitap ABD Kongre üyeleri, valiler ve belediye başkanlarının yanı sıra medyaya da gönderilecek. “Allah Türk milletini korusun” diyen Mary Taşçı da eşinin Türk bayrağıyla Türkiye’de gömülmeyi vasiyet ettiğini anlatırken, sözlerini ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ diyerek tamamladı.

Yorumlar kapatıldı.