İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Soykırım´ Kongre’de

Ermeni lobisinin girişimiyle bugün Kongre’de ‘soykırımı’ anma toplantısı yapılıyor. Kongre üyeleri Bush’tan 24 Nisan’da ‘soykırım’ demesini istedi

WASHINGTON – Ermenilerin ‘soykırım’ı andıkları 24 Nisan yaklaşırken ABD’de ‘soykırımın’ tanınması peşinde koşan Ermeniler ve bunu göğüslemeye çalışan Türk diasporası hareketlendi.

ABD’deki Ermeni lobisi, Kongre’nin çalışma binalarından Cannon’da bugün soykırım iddialarının ele alındığı bir anma toplantısı düzenlerken, bazı senatör ve vekiller de Başkan George W. Bush’tan soykırımın tanınmasını istedi. Senato’nun 22 üyesi ve Temsilciler Meclisi’nden 175 milletvekili, 24 Nisan’da yapacağı konuşmada ‘Ermeni soykırımı’ ifadesini kullanması için Bush’a ayrı ayrı mektup gönderdi. Bu senatörler arasında Demokratlar’ın geçen kasımda Bush’a yenilen başkan adayı John Kerry, Hillary Clinton, Joe Lieberman gibi isimler de var. İmza kampanyasının başını da Demokrat Senatör Jon Corzine ve Cumhuriyetçi Senatör John Ensign çekiyor. Ayrıca 24 Nisan’dan önce soykırımın tanınmasını öngören bir tasarı her an Temsilciler Meclisi’ne sunulabilir.

Türkler gösteri yapacak

Ermeni kuruluşlarının çabalarına karşılık ABD’de yaşayan Türkler de 24 Nisan’da Washington’da ‘karşı protesto’ gösterisi planlıyor. New York ve New Jersey’den Beyaz Saray önünde buluşacak olan Türkler, Ermenilerin 1. Dünya Savaşı sonunda katlettiği Türkleri anacak. Ermeni lobisi de aynı yerde gösteri yapmak üzere izin aldı. Bu arada Polonya Parlamentosu, önceki gün ‘Ermeni soykırımı tasarısını’ kabul etti. Ankara buna “Bu kararı kınıyor ve reddediyoruz” diye tepki gösterdi. Dışişleri açıklamasında, ‘soykırım’ nitelemesini ‘sorumsuz bir davranış’ olarak niteledi. (aa, afp)

Yorumlar kapatıldı.