İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım değil, kıyımdı eşkıya soygun için yaptı

Le Monde’a cevap Osmanlı İstihbarat Örgütü mensubunun torunundan geldi. Tarihçi Derya Tulga “Kıyımı Kürt eşkıyası ve Ermeniler’in komşuları yaptı. Osmanlı Devleti’nin kararı Ermeniler’i tehcir etmekti” dedi

20/04/2005

Derya Tulga, Osmanlı’nın istihbarat örgütü, Teşkilatı Mahsusa’ya mensup Selahattin Tulga’nın torunu. Teşkilatı Mahsusa Osmanlı’nın son döneminde Türk-İslam sentezcilerinin hakimiyetinde Enver Paşa tarafından kuruldu. Ünlü mensupları arasında Mehmet Akif Ersoy ve Saidi Nursi de vardı. Almanya’da yaşayan Türk tarihçi ile soykırım iddialarını konuştuk.

* Le Monde, ‘sözde soykırımın’ Hamidiye Alayları ile başlatıldığını iddia etti.

Hamidiye Alayları bir masaldır. Sarıkamış’ta kırılmıştı. Ortada Hamidiye Alayı mı kalmıştı. Ermenilerin toplu kıyıma uğradığı tek yer vardır. Erzincan’daki Kemah Boğazı. Binlerce Ermeni kıyıma uğramıştır. Yapanlar Kürt eşkıyasıdır. Onlara Teşkilatı Mahsusa’dan da katılan olmuştur. Kıyımcıların amacı soygundur. Osmanlı Devleti’nin yapmış olduğu bir şey değildir. Nitekim Erzurum Valisi Tahsin Bey engellemek için elinden geleni yapmıştır.

* Siz ‘kıyım’ diyorsunuz, onlar ‘soykırım’ diyor.

Soykırım olması için Osmanlı Devleti’nin resmi olarak soykırım kararı alması gerekirdi. Böyle bir karar yok. Olan şudur. Osmanlı tüm Ermeni nüfusun tehcirine karar vermiştir. 1.5 milyon Ermeni’nin 800 bini Suriye’ye intikal ettirilmiştir. Bunu Ermeni tezlerine yakın bir program yapan ARTE Televizyonu da teyid etmiştir. 1.5 milyon Ermeni’den 400 bini Rusya’ya, 300 bini İstanbul’a gitmiştir. 50 bin kadarı kıyıma uğramıştır. Kıyımı yapanlar eşkıyadır veya Ermenilerin komşularıdır.

* Tehcir doğru bir karar mıydı?

Topyekün tehcir doğru bir karar değildi. İsyancı Ermeniler ayrılmalı, onlar tehcir edilmeliydi.

* Taner Akçam, Teşkilatı Mahsusa ve İstanbul Harbi Divani’ye ait belgelerin açılmadığını, belgelerde önemli bilgiler olduğunu iddia ediyor.

Taner Akçam Teşkilatı Mahsusa belgelerinin Genelkurmay’da olduğunu zannediyor. Oysa Teşkilatı Mahsusa’nın belgeleri ya yanmıştır veya yakılmıştır. Dedemin arşivleri Beylerbeyi’ndeki evimiz yandığında yanmıştı. Teşkilatı Mahsusa gizli bir teşkilattır ve belgelerinin muhafazası beklenemez. Divanı Harbi Örfi, ittihat Terakki’ye karşı oluşturulmuş siyasi yapılı bir mahkemedir. Hükümlerinin objektif olması beklenemez. Ermeniler her şeyi üstüne almıyor ama bu konuların Ermenilerle bir alakası yok. Bu konuda belge aramak yersizdir. Ben araştırmalarımı Ermeni tanıklarla konuşarak yaptım.

‘Dünyanın en karanlık işleri’

* 1915 olaylarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir imparatorluk dağılıyor ve etnik parçalar koparılmaya çalışılıyor. Tıpkı Hindistan Pakistan ayrışmasında olduğu gibi kayıplar oluyor her iki taraftan da. 6 ay önce yargılanan bir Sırp vatandaşı kıyımdan kişisel olarak mahkum olmuştur. Sırplar soykırım yaptı denmemiştir. Sadece şöyle bir sorun vardır. Tehcir edilen Ermenilerin tapulu arazi ve mallarına el konmuştur. Kayseri’de, Çukurova’da, Ermenilerden kalan toprakların alınmasıyla, birçok ünlü sanayicinin atılım yapması gerçekleşmiştir.

* AB ekseninde nasıl gelişir Ermeni konusu?

Pazarlıklar kapalı kapılar ardında yapılır. Türkiye’nin soykırım tezini kabul edeceğine dair iddialar var. Fransa eski Başbakanı Michel Rocard 17 Aralık zirvesinden sonra Türkiye ile ilgili bir tartışmaya katıldı ve şöyle dedi, “Türkiye soykırımı kabul etmeden AB’ye giremeyeceğini iyi biliyor.” Ermeni meselesi dünyanın en karanlık işlerinden biridir. İçine fazla girmemek en iyisidir.

Markanyan: Sınır açılırsa bizim için zafer olur

Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın TBMM’nin önerisini reddetmesinin ardından Başbakan Andranik Markaryan da açıklama yaptı: “Soykırımın var olup olmadığını incelemek için komisyon kurulması anlamsız. Toprak talebimiz de yok. Soykırım tazminatı da istemiyoruz. Hedefimiz Türkiye sınırının şartsız açılması ve ilişkilerin normale dönmesi. Bu bizim için zafer olur.”

İsrail: Türkiye’ye zarar veren bize de verir

Türkiye, ABD Kongresi’nde sözde Ermeni soykırım tasarısının geri püskürtülmesi için Şaron Hükümeti’nden destek ricasında bulundu. Bunun üzerine İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom bizzat ABD’deki Yahudi Cemaati liderleri ve lobi şirketlerini telefonla arayarak “Türkiye’ye zarar veren İsrail’e de zarar verir. Tasarının engellenmesi gerekir” mesajını verdi.

Haber : Safil USUL

Yorumlar kapatıldı.