İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Reagan tanıdı Atatürk kınadı

Kasım CİNDEMİR/WASHINGTON

Amerika Ermeni Asamblesi (AAA) Yönetim Kurulu üyesi olan Van Krikorian, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, şimdi, Türkler ve Ermeniler arasında ‘uzlaşma amaçlı daha fazla diyaloğun zamanı’ olduğunu vurguladı. Türk ve Ermeni halkları arasında güvenin inşa edilmesi gerektiğini ifade eden Van Krikorian ‘Her iki hükümet de, içe yönelik siyasi manevralardan kaçınıp, bu hedef için ciddi olarak çalışmalı’ dedi.

YARALAR AÇIK

Dağılan Türk-Ermeni Uzlaşma Komisyonu’nun (TARC) da üyeliğini yapan Krikoran bir soykırım yaşandığının uzman tarihçiler tarafından kabul edildiğini öne sürerek, ‘Osmanlı döneminde yaşanmış olayları Türkiye neden tanısın?’ sorusuna, şu karşılığı verdi:

‘Öncelikle, ahlaki açıdan doğru olur. İkincisi, yaralar hálá açık. Yaraların kapanmasına yardımcı olur. Üçüncüsü, tarihi reddetmek başkalarını da cesaretlendirir. Son olarak da, Türkiye’nin, Ermenistan’ın ve bölgenin güvenlik ve geleceği daha iyi olur.’

BÜYÜK LİDER

Van Krikorian, eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın 1981’deki bir duyurusunda resmen ‘Ermeni soykırımı’ ifadesini kullandığını ve ABD’nin bu gerçeği yine tanıması gerektiğini belirtti. Krikorian, Atatürk’a bakışını da şöyle açıkladı:

‘Atatürk’ün, Ermeni soykırımının sorumlularını kınamasını hep takdir ettim. Türkiye’nin Sultan Abdülhamid ve Talat Paşa’dan daha farklı liderleri olsaydı, Ermeniler bugün tarihi yurtlarında yaşarlardı. Kasap olanlar bunlar. Modern Türkiye, geçmişin suçlarını överek hiçbir şey kazanamaz. O kadar ironik ki, Atatürk gibi büyük bir lider onları kınarken, özünde Ermeni soykırımını kınıyordu. Ama, Atatürk’ten sonra gelenler onları savundu ve ülke ilerlemiyor.’

GAZETEYE DEMEÇ

Atatürk’ün, 1926’da bir Amerikan gazetesine verdiği demeçte, ‘Bizim bugün yargılamakta olduğumuz insanlar, geçmişte de Osmanlı İmparatorluğu’nun Hıristiyan ahalisine karşı korkunç zulümlerin ve katliamların mimarları olan insanlardır’ dediği çeşitli uzmanlarca ifade ediliyor. Reagan’ın da ilk kez başkanlık koltuğuna oturmasından birkaç ay sonra, bir açıklamasında ‘Ermeniler’in uğradığı soykırım gibi’ ifadesini kullandığı belirtiliyor.

Yorumlar kapatıldı.