İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diaspora, Türk Ermenilerine karşı ırkçı bir yaklaşım içinde

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türk asıllı Yeşil Grubu üyesi Cem Özdemir, diaspora Ermenilerinin Türk Ermenilerine karşı “ırkçılık” yaptığını söyledi.

12 Nisan’da AP’de “Geçmişin Geleceği: Türkiye’de Ermeniler” isimli konferans düzenleyen Özdemir, Ermeni diasporasının Türk Ermenilerine, “Siz maşasınız, öyle olmasaydınız TBMM’ye bile çağrılmazdınız. Türk devletinin esiri olmasaydınız yaşayamazdınız.” yaklaşımını benimsediğini söyledi. Berlin’de hararetli geçen bir başka Ermeni paneline de katılan Özdemir, bu tavrın “ırkçı” olduğunu belirtti. ZAMAN’a konuşan Özdemir, “Fransız Ermenileri ne kadar hürse Türk Ermenileri de o kadar hür” kanaatinde.

Mavi Kitap, Erdoğan’ın cesur çıkışını bitirdi

1915’te olanların “insani” boyutunun hâlâ tartışılamadığına işaret eden Cem Özdemir, Ermeni diasporasındaki bir grubun kendi girişimini bile Türk derin devletinin zaman kazanmaya yönelik teşebbüsü olarak nitelendirdiğini söyledi. Özdemir’in AP’de düzenlediği konferans Ermeni diasporasının “soykırımın” 90. yıldönümünde bütün dünyada iddiaların kabul edilmesine yönelik önemli mevziler kazandığı bir döneme denk gelirken, Türk Ermenilerinin uzlaşmaya yönelik çağrıları Ermeni diasporasının tepkisini çekmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her iki ülkenin tarihçilerinden bağımsız ve ortak bir komisyon kurulması ve sonucun ne olursa olsun kabul edileceği şeklindeki teklifinin cesur ve yeni bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Türk asıllı Yeşil Grubu üyesi, ardından gelen Mavi Kitap imzasının ise olumlu havayı berbat ettiğini savundu. Özdemir, Erdoğan’ın teklifinin AB’de yankı yapmasına ve olumlu karşılanmasına karşın, Ermeni soykırımı iddialarının temel kaynağı konumundaki Mavi Kitap’a ilişkin yapılan tekzip girişimin işin ciddiyetini bozduğunu iddia etti. Mavi Kitap’ın tekzibine ilişkin TBMM’nin onayının da alındığı girişim konusunda hükümeti ağır şekilde eleştiren Özdemir, bunun ‘Türk’e Türk propagandası yapmak” anlamına geldiğini iddia etti. “Bu teklif dünya ile alay etmek gibi bir şey. Doğrusu TBMM’ye de yakıştıramadım. Bu işler Şükrü Elekdağ ile Onur Öymen’in tekelinde olmamalı.” diyen Cem Özdemir, Almanya Federal Meclisi’nde tartışılacak olan Ermeni meselesine de Ankara’nın aşırı tepki gösterdiğine dikkat çekti. Türk asıllı vekil, “Halbuki tasarının hiçbir yerinde soykırım kelimesi geçmiyor. Bu yüzden de Ermeni diasporası bu tasarıyı çok eleştirdi.” dedi.

1915’te ne olduğu anlatılsın

Cem Özdemir’e göre Ermeni meselesinde süratle yapılması gereken iki şey var: “Birincisi, içinde Halil Berktay gibi muteber tarihçilerin bulunduğu bir komisyonun toplanıp öncelikle Türk milletine 1915’te ne olduğunu anlatması. İkincisi ise Türkiye-Ermenistan sınırının açılması.” Cem Özdemir, “Sınır açıldığında Türkiye’nin Ermenistan üzerindeki etkisi daha da artacaktır.” diye ekledi.

21.04.2005

Selçuk Gültaşlı

Brüksel

Yorumlar kapatıldı.