İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bush’a soykırımı tanı mektubu

WASHINGTON / a.a.

Ermeni lobisinin girişimiyle her yıl Beyaz Saray’a gönderilen ‘24 Nisan’da soykırımı tanı’ mektubuna bu yıl imza atanlar çoğaldı.

Clinton’ın eşi Hillary Clinton ve son seçimi kaybeden Demokrat aday Kerry’nin de imzaladığı mektuba rağmen Bush’un sözde soykırım iddiasını tanıması beklenmiyor.

ABD’de 32 senatör ve 175 milletvekili, Başkan George W. Bush’tan, 24 Nisan tarihinde Ermenilerin soykırım iddiasını tanıması talebinde bulundu. Senatörler arasında Hillary Clinton da yer alıyor.

ABD Kongresi’nin üst kanadı olan 100 sandalyeli Senato’da, başlarını Demokrat Parti New Jersey Senatörü Jon Corzine ve Cumhuriyetçi Parti Nevada Senatörü John Ensign’in çektiği 32 üye, Ermenilerin sözde soykırımın anma tarihi olarak kabul ettiği 24 Nisan’da Bush’un yapacağı açıklamada, ‘Ermeni soykırımını’ tanıması çağrısında bulunan bir mektubu Beyaz Saray’a gönderdi.

ÜNLÜLER İSİMLER

Aynı şekilde, Kongre’nin alt kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin 175 üyesi de, Bush’u sözde soykırımı tanımaya çağıran ve kısa süre içinde Beyaz Saray’a iletilecek bir mektubu imzaladı.

Bush’tan bu yıl ‘Ermeni soykırımını’ tanımasını isteyen senatörler arasında Kasım ayındaki başkanlık seçiminde Bush’un karşısında kaybeden Demokrat Parti Massachussetts Senatörü John Kerry, eski Başkan Bill Clinton’ın eşi olan Demokrat Parti New York Senatörü Hillary Clinton, Demokrat Parti Connecticut Senatörü Joe Lieberman, Cumhuriyetçi Parti Kansas Senatörü Sam Brownback, Demokrat Parti Illinois Senatörü Barak Obama, Demokrat Parti Delaware Senatörü Joe Biden, Demokrat Parti Maryland Senatörü Paul Sarbanes, Demokrat Parti Massachussetts Senatörü Edward Kennedy ve Cumhuriyetçi Parti Minnesota Senatörü Norm Coleman gibi isimler yer aldı.

LOBİNİN GİRİŞİMİ

Washington’daki gözlemciler, Başkan Bush’un bu yılki açıklamasında da sözde soykırım iddialarını tanımasının beklenmediğini belirtiyorlar. Ermeni lobisinin girişimiyle geçen yıl Nisan ayında Senato’dan Bush’a gönderilen benzer bir mektupta 22 senatörün, Temsilciler Meclisi’nden gönderilen mektupta 169 milletvekilinin imzası yer almıştı.

Yorumlar kapatıldı.