İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım iddiaları kongreye sunulacak

Yasemin Çongar
CNN TÜRK/Washington

ABD’deki Ermeni lobisinin soykırım iddialarını içeren tasarıyı bugün kongreye sunması bekleniyor. Tasarıda soykırım iddialarının tanınması isteniyor.

Dünya Ermenileri, 1915 olaylarının 90’ıncı yıldönümü olarak kabul ettikleri 24 nisana kilitlendi.

ABD’deki Ermeni lobisi, tasarıyla birlikte bir mektup kampanyası da başlatmıştı. ABD’deki Ermeniler tarafından Beyaz Saray ve kongreye gönderilen mektupta, soykırım iddialarının tanınması isteniyor.

Ermeni lobisi, ABD Başkanı George Bush’un 24 nisandaki konuşmasında ‘soykırım’ ifadesini kullanması da talep ediyor.

Dünyanın dört bir yanındaki Ermeniler ve Ankara da, 24 nisanda ABD Başkanı George Bush’un konuşmasını beklerken, CNNTÜRK Washington temsilcisi Yasemin Çongar, ABD Ermeni Assamblesi Yönetim Kurulu Başkanı Anthony Barsamian’la bu konuyu görüştü. Barsamian, George Bush’un bu yıl öncekilere göre daha sert bir konuşma yapacağını savunuyor.

TÜRKİYE SAVUNMADA DEĞİL

Türkiye’nin yıllardır başını ağrıtan ve özellikle her yıl 24 nisanda gündeme gelen Ermeni soykırımı iddiaları konusunda hükümet bu yıl yeni bir başlangıç yaparak, ‘savunma’da kalma siyasetinden vazgeçti. Hükümet geçtiğimiz hafta konuyu Meclis’e taşıdı. Başbakan Erdoğan, iddiaların tartışılması için Ermenistan’a bir mektup göndererek ortak komisyon kurulmasını istedi. AKP ve CHP, Meclis’deki genel görüşmenin ardından ortak bir mektuba imza atarak, İngiliz Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası’ndan ‘Mavi Kitap’ın asılsız ve geçersiz olduğunu ilan etmesini istedi.

Genelkurmay Başkanlığı da, Ermeni çetelere yönelik operasyonları içeren arşivi, araştırmacılara açtığını yineledi. Genelkurmay, arşivlerinde bulunan Ermeni faaliyetleriyle ilgili bine yakın belgeyi, kamuoyuna açıklama kararı da aldı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu da, biri bir Fransız araştırmacıya ait üç kitap ile Osmanlı, ABD ve Fransız arşivlerinden elde edilen yeni belgeleri açıkladı. Açıklanan belgelerde, 18 aralık 1918 tarihli bir Osmanlı kararnamesiyle, savaşın bitimiyle, savaş sırasında tehcir edilen bütün Ermenilerin arzu ettikleri takdirde geri dönebilecekleri, dönüş yolunda her türlü kolaylığın sağlanması, geri dönenlere mallarının iadesi emrediliyor.

ABD Başkanı George Bush, Ermeni soykırımının yaşandığı iddia edilen 24 nisan konuşmasında geçtiğimiz yıl şu ifadeleri kullanmıştı: “Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni tehcir ve cinayet ile yok edildi ve bu 20’inci yüzyılın en korkunç trajedilerinden biri.”

Ermeniler, tasarıdan umutlu

ABD Ermeni Assamblesi Yönetim Kurulu Başkanı Anthony Barsamian, Bush ‘un bu yıl ifadesini sertleştireceğini iddia ediyor. Başkan Bush’un bugüne dek yaptığı açıklamalarda ‘soykırım’ın temel tanımını hep kullandığını iddia eden Barmasian, “Başkan Bush bu yıl bir adım daha ileri gidecek ve ABD’nin ‘soykırımı’ tanıması gereğine yaklaşabildiği kadar yaklaşacağını düşünüyorum. Bu kez, geçtiğimiz yılkinden daha da kuvvetli bir açıklama yapacağına inanıyorum” dedi.

Barsamian bu yıl olmasa da Washington yönetiminin eninde sonunda soykırım ifadesini kullanacağı görüşünü savunuyor.

ABD Kongresi’ne sunulacak soykırım iddiaları tasarısının bu yıl kabul edileceğini düşünen Barsamian şunları söyledi: “Bu yıl tasarı konusunda çok umutluyuz. Bunun asıl nedeni de Türkiye’deki durumun umut verici olması. Türkiye’de yazarlar, gazeteciler, akademisyenler giderek artan biçimde ‘soykırım’ sözcüğünü kullanıyor. Türkiye’de bir tabu yıkılıyor. Bu konuda ulaşılan rahatlama düzeyi sayesinde, ABD Kongresi çok yakında bir ‘soykırım’ tasarısını kabul edebilir. Aynı zamanda ABDA’nin Erivan Büyükelçisi de ‘soykırım’ sözcüğünü kullandı. Bu da soykırım iddiaları tasarısının kabulü yönündeki eğilime hizmet ediyor.”

Senato’dan 35 imza toplandı

Ermeni Assamblesi, soykırım iddialarının tanınması için başlattıkları imza kampanyasında şu ana kadar ABD Temsilciler Meclisi’nden 175, Senato’dan da 35 imza topladı. Bu rakamlar Kongre’nin her iki kamarasında da üyelerin üçte birinden fazlasının ‘soykırım’ mektubunu imzaladığı anlamına geliyor. Ermeni lobisi hedefinin ‘Kongre’nin en az dörtte birinin imzasını almak’ diye açıklamıştı.

ABD Kongresi’nin üst kanadı olan 100 sandalyeli Senato’da, başlarını Demokrat Parti New Jersey Senatörü Jon Corzine ve Cumhuriyetçi Parti Nevada Senatörü John Ensign’in çektiği 35 üye, Ermenilerin soykırım iddialarını anma tarihi olarak kabul ettiği 24 nisanda Bush’un yapacağı açıklamada, ‘soykırım’ın tanıması çağrısında bulunan bir mektubu Beyaz Saray’a gönderdi.

Kongre’nin alt kanadı olan 435 sandalyeli temsilciler meclisinin 175 üyesi de, Bush’u soykırım iddialarını tanımaya çağıran ve kısa süre içinde Beyaz Saray’a iletilecek bir mektubu imzaladı.

Hillary Clinton da imzaladı

Bush’tan bu yıl soykırım iddialarını tanımasını isteyen senatörler arasında kasım ayındaki başkanlık seçiminde Bush’un karşısında kaybeden Demokrat Parti senatörü John Kerry, eski Başkan Bill Clinton’ın eşi senatörü Hillary Clinton, Demokrat Parti senatörü Joe Lieberman, Cumhuriyetçi Parti senatörü Sam Brownback, Demokrat Parti senatörü Barak Obama, Demokrat Parti senatörü Joe Biden, Demokrat Parti senatörü Paul Sarbanes, Demokrat Parti senatörü Edward Kennedy ve Cumhuriyetçi Parti senatörü Norm Coleman gibi isimler yer aldı.

Ermeni lobisinin girişimiyle geçtiğimiz yıl nisan ayında Senato’dan Bush’a gönderilen benzer bir mektupta 22 senatörün, temsilciler meclisinden gönderilen mektupta 169 milletvekilinin imzası yer almıştı.

Türkler protesto edecek

ABD’deki Türkler ise, Ermenilerin bu girişimlerine karşılık 24 nisan tarihinde Beyaz Saray önünde ‘karşı protesto’ gösterisinde bulunacak. New York ve New Jersey’den kalkan otobüslerle Washington’a ulaşacak Türkler, Beyaz Saray önünde, Ermenilerin Birinci Dünya Savaşı sonunda katlettiği Türkleri anacak.

ABD’deki Türklerin bu girişimini öğrenen Ermeni lobisi de, Washington güvenlik birimlerinden aynı yerde soykırım iddiaları gösterisi yapmak üzere izin aldı.

Yorumlar kapatıldı.