İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katoliklerin yeni papası Alman Ratzinger

Papa II. John Paul’ün ölümünün ardından Roma Katolik Kilisesi’nin 265. papasını belirlemek için Sixtus Şapeli’ne kapanan kardinaller dördüncü oylamanın ardından muhafazakar kanadın temsilcisi Alman Kardinal Joseph Ratzinger’i papa seçti.

Papa II. John Paul’ün en yakın danışmanlarından biri olan Ratzinger’in papalık döneminde kullanacağı ismin ise “Onaltıncı Benedikt” olduğu açıklandı. Politik söylemleriyle bilinen XVI. Benedikt, İslam dünyasıyla işbirliği yolları araması gerektiğini söylemesine rağmen Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu belirtmişti. 950 yıl sonra, papalığa seçilen ilk Alman olan Papa XVI. Benedikt, II. John Paul’le birlikte bu konuda İtalyanların üstünlüğünü de kırmış oldu.

Önceki gün Sixtus Şapeli’ne kapanan 52 ülkeden 115 kardinal, seçimin 4. turunun ardından uzlaşmaya vardı. Seçimin ilk gününde oyların Kardinal Carlo Maria Martini ile Kardinal Joseph Ratzinger arasında dağıldığı belirtilirken ilk oylamalarda muhafazakar kesimlerin Ratzinger, reform yanlılarının ise eski Milano Kardinali Martini’yi destekledikleri iddia ediliyor. Ama 40-50 blok oy ile yarışa giren 78 yaşındaki Kardinal Ratzinger’in isminin zemin yoklama işlevi gören ilk seçimin ardından daha güçlü bir şekilde gündeme geldiği belirtiliyor.

Şapelin bacasından, papanın belirlendiğine işaret eden beyaz duman yükselirken çanlar çalındı. Oylamanın ardından Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan on binlerce kişiyi selamlayan Papa XVI. Benedikt, konuşmasında “Sevgili kardeşlerim, kardinaller, büyük papa II. John Paul’ün ardından Tanrı’nın bağında çalışmak üzere acizane beni seçti. Kendimi sizin dualarınıza emanet ediyorum. Tanrı’nın yardımıyla ilerleyeceğiz. O bize yardım edecek, Meryem yanımızda olacak.” ifadelerini kullandı. Yeni papa XVI. Benedikt uzun yıllardır Kardinaller Koleji’nin dekanlığını yapıyordu. Ratzinger, Vatikan’da uzun yıllar kalması nedeniyle Vatikan bürokrasisini iyi tanıyor ve muhafazakar görüşleriyle Katolik inancının ‘radikal muhafızı’ olarak biliniyor.

İlk ayini pazar günü yapacak

Yeni papa seçilen Kardinal Joseph Ratzinger’in, Papa XVI. Benedikt ismiyle ilk ayinini 24 Nisan Pazar günü yapacağı açıklandı. Bu arada, ABD Başkanı George Bush, Alman kardinali ‘bilge biri’ olarak nitelendirerek, Katolik Kilisesi’nin, Ratzinger’in liderliğinde gücü ve bilgeliğinin devamı için dua ettiklerini söyledi. Yeni papanın Alman olmasından büyük onur duyduklarını ifade eden Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de Ratzinger’in bu göreve layık bir kişi olduğunu söyledi.

Papa II. John Paul’ün sağ koluydu

Almanya’da Passau’ya bağlı Marktl am Inn’de 16 Nisan 1927’de dünyaya gelen Joseph Ratzinger’in rahiplikte karar kılması 1951 yılına rastlıyor. Felsefe ve ilahiyat eğitimi gören Ratzinger, 1959’dan itibaren de Almanya’daki değişik üniversitelerde akademisyenlik yaptı. Polonyalı papa döneminde, 25 Kasım 1981’de Vatikan’daki en önemli kurumlardan biri olan Dinsel Öğretiler Kurulu Başkanlığı’na getirilen Ratzinger, papa vefat edene kadar da koltuğunu korumayı başarmıştı. Ratzinger’e, 2002 yılında ise piskoposluk unvanı verildi, ayrıca Kardinaller Kurulu Başkanı seçildi. Vatikan’da Dinsel Öğretiler Kurulu Başkanlığı dışında pek çok önemli kurul ve komisyonun da başkanı olan Ratzinger, Papalık Kitab-ı Mukaddes Komisyonu’nun, ayrıca Papalık Uluslararası İlahiyat Komisyonu’nun başkanlığını da yürütüyordu. Katolik Kilisesi’nin eski Engizisyon Kurumu’nun devamı niteliğindeki Dinsel Öğretiler Kurulu, Ratzinger’in 24 yıllık başkanlığı süresince muhtelif Katolik ilahiyatçıların ve din adamlarının ‘’görüşlerinden dolayı sorgulandığı, kızağa çekilmekten görevden almaya’’ kadar uzanan cezalar yağdırmaktan da çekinmeyen bir kurum haline dönüşmüştü.

20.04.2005

İbrahim Kaya

Roma, Cihan

Yorumlar kapatıldı.