İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kızılay, ‘soykırım var’ denilen dönemde Ermenilere yardım etmiş

Birinci Dünya Savaşı’nda soykırıma uğradıklarını iddia eden Osmanlı vatandaşı Ermenilerin Hilal-i Ahmer (Kızılay) Cemiyeti’nden yardım istediği ve önemli miktarda yardım aldıkları ortaya çıktı.

Kurum arşivlerinde yardım talebini içeren pek çok mektup bulunduğunu belirten Kızılay’ın yeni Genel Başkanı Tekin Küçükali, “Soykırım iddiaları ile karşı karşıya olan bir ülkenin en iyi cevabı bu mektuplardır.” dedi.

Kızılay’ın tarihini anlatan ‘Hilal-i Ahmer’den Kızılay’a’ isimli kitapta verilen bilgilere göre Ermeni Milleti Patrikliği bir mektup yazarak Ermeni muhacirleri için tıbbi malzeme ve erzak yardımı yapan Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti’ne teşekkürlerini sunmuş. ‘3 Kanun-ı Evvel 334’ tarihinde Ermeni Muhacirin Komisyonu namına Arakil Çakır Bey tarafından imzalanan mektupta Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin yaptığı erzak yardımlarının sevinçle karşılandığı belirtiliyor. Kitapta, Ermeni göçmenlerden hasta olanların bakımı ile ilaç, yiyecek, giyecek, temizlik malzemesi gibi gereksinimlerinin sağlanmasında Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin hatırı sayılır katkıları olduğu vurgulanıyor. Ayrıca Ermeni Patrikliği’nin İstanbul’da açtığı 150 kişilik yetimhanenin yatak takımları, gıda, içecek ve ilaç ihtiyaçları için Hilal-i Ahmer’den yardım istediği anlatılıyor. Bu isteği olumlu bulan cemiyetin gerek duyulan yardım malzemelerini verdiği kaydediliyor. Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, Kızılay’ın arşivlerinde bulunan belgelerin bile Ermenilerin soykırım iddialarının gerçek olmadığını anlamak için yeterli olduğunu belirterek, “Ermeniler, nasıl olmuş da soykırım yaptıklarını iddia ettikleri bir ülkeden yardım istemişler. Bu mektup bile soykırımın aslında büyük bir yalan olduğunu gösteriyor.” dedi.

19.04.2005

Necip Çakır

Ankara

Yorumlar kapatıldı.