İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeni çeteleri, çoluk çocuk demeden herkesi kırdı geçirdi’

Doğu Anadolu’daki Ermeni mezalimine tanık olanlar, soykırım iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylüyor.

Sona Cıyrıklı (110), Binnet Karaduman (106), Zehra Sadak (110), vahşetin canlı tanıkları olarak Iğdır’da yaşıyor. O dönemde genç yaşlarda olan Sona Cıyrıklı, “Çocuk-yaşlı demeden herkesi kırıp geçirdiler.” diyor. Nüfus kayıtlarına göre 95, kendi ifadesine göre ise 110 yaşında olan Cıyrıklı, Iğdır’ın Erhacı köyünde yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamıyor. Annesiyle İran’a gittiklerini, savaş sonrası döndüklerini dile getiren Cıyrıklı, şunları söylüyor: “Çoluk çocuk-yaşlı demeden herkesi öldürdüler. Samanlıklara köyün gençlerini toplayarak yaktılar. Katliamı Türkler değil, Ermeniler yaptı.’’

Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Gedikli köyünde Ermeni zulmüne uğrayanlardan Zehra Sadak da özürlülerin bile şehit edildiğine dikkat çekerek, “Köyümüze gelen Ermenilere karşı genç erkekler direniş gösterdi. Ancak onların elinde çok iyi silahlar vardı, bizimkilerde ise yoktu. Köyde kurtulan çok az kişi oldu. Babamın, gözümün önünde öldürülmesini unutamıyorum. Ermeniler, köyün en zengini olan babamı köy meydanına çağırdılar. Hakaretlerine karşılık vermek isteyince, gözünü bıçakla oydular. 4 gün aç susuz köyün aşağısındaki derede saklandık. Ermeniler köyü terk edince, yakınlarımızı evlerin damlarında ölmüş halde bulduk.” diyor. Koçkıran köyünden Binnet Karaduman da köylerde toplu katliam yapıldığını anlatıyor. Karaduman, “Herkesi camiye toplayıp toplu halde öldürdüler. Genç kız ve gelinleri Ermenistan’a kaçırdılar. Bizleri soykırım yapmakla suçlayanların bu yaptıklarının herkese anlatılması gerekir. Türkler canlarını kurtarmak için mücadele etti.” diyor.

Van’da yaşayan Fevzi Leventoğlu ise dayısı Bekir Höyük’ün anlattığı bir olayı şöyle naklediyor: “Özalp ilçesine bağlı Sağmalı köyünde hamile bir kadın, tandırda ekmek pişirdiği sırada Ermeni çetelerinin saldırısına uğruyor. Çete üyeleri, ‘Ekmeğin yanında kızarmış et ister misin?’ diyerek kadını tandıra atıyor.” Mezalim sırasında 18 yaşında olan halası Esma’nın esir düştüğünü kaydeden Mustafa Solmaz da halasından, hamile kadınların karnındaki bebekle öldürüldüğünü, genç kızların tecavüze uğradığını, bazı kadınların tandıra atıldığını duyduğunu söylüyor.

19.04.2005

aa

Iğdır, Van

Yorumlar kapatıldı.