İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık vakıflarının mülklerine çözüm

Hükümet, Ermeni Patriği Mutafyan’ın AKŞAM’a yaptığı açıklamayla gündeme gelen azınlık vakıfları sorununu çözmek için ilk adımı attı.

Bakanlar Kurulu’nda, AB’nin de ısrarlı beklentileri arasında yer alan ‘azınlıklık vakıflarına mülk edinme hakkı’ tanıyan Vakıflar Tasarısı imzaya açıldı. 85 maddelik Tasarı’nın bazı maddelerine, aralarında Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in de bulunduğu bazı bakanların itiraz ve önerileri oldu. Bu itirazlar üzerine tasarıya son şekli dün de verilemedi. Toplantıdan sonra açıklama yapan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ‘Tekliflerimiz de değerlendirilmek suretiyle kısa sürede yasalaşmasını istiyoruz. Tasarı, yüzde 99 haliyle bitmiş oluyor. Bu tasarıyla, Türkiye’deki Lozan’a göre azınlıkların vakıflardaki taleplerinin büyük ölçüde karşılanacağı kanaatindeyiz’ dedi.

Çiçek, Abdullah Öcalan’ın AİHM kararı ile yeniden yargılanacağı iddialarına ilişkin isim vermeden MHP’ye göndermede bulunarak, ‘Geçmişte iktidar olanlar 40 arşın atlarız, diye geldiler 40 santim atlayamadılar. Onun için ne kadar atladıklarını iyi hesap edip ona göre değerlendirmeleri lazım’ dedi.

Öcalan uyarısı

Çiçek, henüz ortada AİHM tarafından verilmiş bir karar bulunmadığını belirterek, ‘Duyum ve şayialara göre işlem tesis etmek hukuken mümkün değildir. Bizim de beklentilerimiz, duyumlarımız var. Ama bakanlık veya hükümet olarak işlem yapabilmemiz için ortada AİHM kararı olması lazım. Zaman zaman, karar verilmiş de hükümetin ricası üzerine geciktirilmiş gibi yazıldı. Ortada verilmiş bir karar söz konusu değildir. Önümüzdeki günlerde bir şekilde karar verilecektir. Kararı bekliyoruz. Etraflıca incelenecektir. Ondan sonra hangi adımların atılması gerektiğini hep birlikte göreceğiz. Ülke yararına olan ne ise onu ortaya koyacağız’ dedi.

Çiçek, Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Burhan Kuzu’nun ‘AİHM karar verse de tazminat verip yeniden yargılama yapılmayabilir’ şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de, ‘Sayın Kuzu bir Anayasa Profesörü olarak görüşlerini belirtti. Gölü görmeden paçayı sıvamam ben’ dedi.

Cemil Çiçek, AKP Milletvekili Cemal Kaya’yla ilgili fezleke dosyasıyla ilgili soruya verdiği yanıtta da, dosyanın Bakanlığı’na ulaştığını, ancak bazı eksik belgeler nedeniyle Meclis’e gönderilemediğini belirtti. Çiçek, ‘Dosyayı Meclis’e göndereceğiz. Bunda tereddüt olmasın’ dedi. (AA)

——————————————————————————–

DENKTAŞ’A ‘ŞÜKRAN’

Cemil Çiçek, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ‘demokratik ve başarılı’ sözleri ile tanımladı. Çiçek, Talat’la yakın işbirliği içerisinde olacaklarını söyledi. Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a da ‘Büyük devlet adamı, Kıbrıs tarihinin simgesi’ diyen Çiçek, ‘Sayın Denktaş’a müteşekkiriz. Saygıyla selamlıyoruz. Deneyimlerinden yararlanacağız’ diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.