İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bush´tan `soykırım demem´ garantisi

Sözde Ermeni soykırımın 90. yıldönümü olduğu iddia edilen 24 Nisan’a geri sayım başlarken Ankara’da gözler Washington’a çevrildi. Ermeni lobileri bir yandan dünyanın dört bir yanında gövde gösterilerine hazırlanırken hükümet, ABD Kongresi’nden soykırım tasarısının geçmemesi için son atağı başlattı. Hükümet Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan aracılığıyla Bush yönetimine “İki yönetim olarak sağlam durmalıyız” mesajını verdi.

Tuygan, ABD’de birçok temasının yanı sıra Başkan Bush’un danışmanlarıyla görüştü. Müsteşar, şu mesajları iletti: “Ermenilerin sözde soykırımın 90. yılı iddiasıyla faaliyetlerini her alanda artırdıklarını gözlemlemekte ve bundan büyük rahatsızlık duymaktayız. Bundan dolayı müttefik ilişkilerimize zarar verecek bir yola girilebilecek olunmasından endişe duymaktayız. Türk halkı Irak ve PKK ataleti nedeniyle tepkili şayet dikkatli olma/ ve istenmeyen birşeye yol açarsak ilişkilerimiz onarılması zor bir çöküş yaşar.”

Kongre’nin 160 üyesi Bush’a mektup yazarak bu yılki açıklamasında Ermeni iddialarını ‘soykırım’ olarak nitelemesini istemişti. Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Faruk Loğoğlu da Bush’un konuşmasında ‘soykırım’ kelimesinin kullanılmaması konusunda nabız yoklandı ve ABD’den kullanılmayacağı yönünde garanti aldı. Ayrıca Türkiye ile çalışan ABD’nin önde gelen savunma, enerji ve telekomünikasyon şirketlerinden Kongre üyeleri üzerinde baskı kurmak amacıyla devreye girmeleri istendi.

Erdoğan’dan Şaron’a 24 Nisan telefonu

Başbakan Erdoğan, iktidara geldiğinden beri ilk kez İsrail Başbakanı Ariel Şaron’u telefonla aradı. 1 Mayıs’ta İsrail’e gidecek olan Erdoğan’ın Şaron’a “Barış sürecine katkıda bulunabilirsek ne mutlu” dedi. Şaron da “Ortadoğu’nun refah, istikrar ve barışma çok önemli katkılarda bulunacağınıza inanıyoruz” yanıtını verdi.

Diplomatik kaynaklar, “Erdoğan’ın telefonu 24 nisan öncesinde Ermeni lobisine karşı Yahudi lobisini harekete geçirmek ve gönüllerini almak amacıyla yapılan bir girişim” dediler.

Koçaryan’a mektup

Başbakan Erdoğan, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a mektup göndererek 1915 dönemine ait gelişme ve olayları incelemek amacıyla ortak bir komisyon kurulması yolundaki önerisini resmen iletti.

Haber : Değer AKAL

Yorumlar kapatıldı.