İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım iddialarına belgeli yanıt

Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Ermeni soykırımı iddialarına karşı yeni bir belgeyi kamuoyuna açıkladı.

Ankara

NTV

15 Nisan 20055— 28 Mayıs 1915 tarihli bu orjinal belgenin soykırım iddialarını çürüteceğini iddia eden Halaçoğlu, “Salgın Hastalıklardan Ölümler”, “Fransız Diplomatik Belgelerinde Ermeni Olayları” ve İngilizce yayımlanan “Toroslar Üzerindeki Üç Renk” adlı eserlerin, soykırım iddialarının doğru olmadığını belgelediğini kaydetti.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Ermeni soykırım iddialarına belgelerle yanıt verdi. Halaçoğlu, tehcir edilen Ermenilerin yerlerine dönüşleriyle ilgili bilgiler içeren 28 Mayıs 1915 tarihli orjinal bir belgeyi ilk kez açıklarken, sorunun çözümü için tüm arşivlerin açılması gerektiği görüşünü tekrarladı.

Halaçoğlu, “Salgın Hastalıklardan Ölümler”, “Fransız Diplomatik Belgelerinde Ermeni Olayları” ve İngilizce yayımlanan “Toroslar Üzerindeki Üç Renk” adlı eserlerin, soykırım iddialarının doğru olmadığını belgelediğini kaydetti.

Halaçoğlu, dönemin 3. Ordu Komutanı Yüzbaşı Nurettin Peker’in oğlu tarafından kendisine verilen ve ilk defa kamuoyuyla paylaştığı 28 Mayıs 1915 tarihli orjinal belgenin soykırım iddialarının çürüteceğini kaydetti.

Halaçoğlu, bizzat taşradaki icra makamına gönderilmiş belgenin, tehcir edilen Ermenilerin nasıl yerlerine geri gönderileceğine dair hükümler içerdiğini ve bunun da Osmanlı’nın soykırım yapma niyetinin olmadığını açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Halaçoğlu, 1921 tarihli, BM’nin yardım edebilmesi için dünyadaki Ermeni nüfusunu hesaplayan bir Amerikan belgesinin de soykırım iddialarını yalanlayacak nitelikte olduğunu kaydetti. Halaçoğlu, “Soykırım olmadığını bu belge gösteriyor. Çünkü kampların değişik bölgelerine yerleştirilmiş Ermenilere yardım kuruluşlarının girip buralara yardım edebilmesi demek Osmanlı devletinin bunlara izin vermise demek bunlar için art niyet olmadığını gösteren en büyük delildir” dedi.

Parlamentonun Ermenilere yaptığı çağrının önemli olduğunu kaydeden Halaçoğlu, sorunun çözümü için tüm arşivlerin açılması gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar kapatıldı.