İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Katledildiği söylenen 1,5 milyon Ermeni’nin mezarı nerede?’

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu, sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak “1,5 milyon safsatasını hâlâ dillerine dolayan insanlar konuyu siyasallaştırıyor. Siz 1,5 milyon insanın nereye gömülebileceğini düşünüyor musunuz? 300 kişilik mezara koysanız 5 bin toplu mezar yapar.” dedi.

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili yayınladıkları yeni kitaplar ve ele geçirilen yeni belgelerle ilgili bilgi verdi. Osmanlı Devleti’nin Ermenileri tehcir etmesi ile ilgili bütün detayların söz konusu kitaplarda yer aldığını ifade eden Halaçoğlu, bu konuda 12 yeni kitabın daha yayınlanacağını bildirdi. Halaçoğlu, basımı tamamlanan Prof. Dr. Hikmet Özdemir’in kaleme aldığı “Salgın Hastalıklardan Ölümler 1914-1918”, Hasan Dilan’ın yazdığı “Fransız Diplomatik Belgelerinde Ermeni Olayları 1914-1918” ve İngilizce yayınlanan Robert F. Zeidner’in “The Tricolor Over Taurus 1918-1922” adlı kitaplarla ilgili bilgi verdi.

“Salgın Hastalıklardan Ölümler 1914-1918” adlı kitapta Ermenilerin salgın hastalık nedeni ile öldüğüne yönelik iddialara cevap verildiğini anlatan Halaçoğlu, Birinci Dünya Savaşı süresince gerek asker ve gerekse sivil kesimde bulaşıcı hastalıklar sebebiyle 800 bin Müslüman’ın öldüğünün belgelerle kanıtlandığını söyledi. Halaçoğlu, “Yani Ermeniler, tehcir nedeni ile salgın hastalığa yakalanmadılar, hastalık yaşadıkları bölgede de vardı.” dedi. Ermenilerin tehcir edilmesinin soykırımla ilgisi olmadığını ifade eden Halaçoğlu, söz konusu göçün yaşandığı dönemde taşraya bizzat icraat makamına gönderilmiş belgenin orijinalinin ellerine geçtiğini belirtti. Halaçoğlu, 3. Ordu’da görevli Nurettin Peker adlı yüzbaşının oğlu Orhan Peker’in kendileriyle irtibata geçerek orijinal belgeyi teslim ettiğini belirterek, Osmanlıca belgenin Suriye’ye gönderilen Ermenilerle bazı talimatnameleri içerdiğini aktardı. Halaçoğlu’nun belge ile ilgili verdiği bilgiye göre; 18 Aralık 1918’de savaşın bitiminden sonra Osmanlı Devleti naklettiği Ermenilere eski evlerine dönme izni verdi. Belgede yer alan 15 maddenin bazıları ise şöyle: Arzu edenler döneceklerdir. Dönmek istemeyenlere baskı yapılmayacaktır. Dönecek kişilere araç temin edilecek, ihtiyaçları karşılanacaktır. Döndüklerinde ev ve arazileri teslim edilecektir. Emniyet altına alınmış eşyaları teslim edilecektir. Ermenilerin vergi borcu dahil tüm borçları affedilecektir. Ermeni çocukları akrabaları ve yakınları bulunarak teslim edilecektir. Müslüman olan Ermeniler istedikleri takdirde eski dinlerine dönebilirler.”

Bütün kaynakların 1913 yılında Anadolu’da en fazla 1 milyon 915 bin Ermeni yaşadığını söyleyen Halaçoğlu, “1,5 milyon safsatasını dillerine dolayan insanlar konuyu siyasallaştırıyor. 1,5 milyon insanın nereye gömülebileceğini düşünüyor musunuz? 300 kişilik mezara koysanız 5 bin toplu mezar yapar. ABD, Irak Savaşı’nda dünyanın bombasını yağdırdı, 150 bin insan öldü.” dedi Ankara, Cihan

Yorumlar kapatıldı.