İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler´den komisyona ret

Erdoğan’ın soykırım iddialarını görüşecek ortak komite kurulması önerisine Erivan’dan cevap: “Soykırım gerçektir, bunu tartışmayız.”

Erdoğan’ın teklifine Ermenistan’dan ‘ret’

Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan’a özel kurye ile mektup gönderip, soykırım için tarihçilerden ortak komisyon önerdi. Erivan’ın yanıtı ise “ret” oldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’a özel kurye ile mektup gönderip, soykırım iddialarını araştıracak ortak komisyon kurulmasını önerdi. Erdoğan’ın özel kurye ile gönderdiği mektup, Erivan’a dün akşam saatlerinde Tiflis Büyükelçiliği kanalıyla ulaştı. Türkiye ve Ermenistan arasında doğrudan diplomatik temas yok. Ermenistan ile ilişkilerini daha önce Moskova üzerinden yürüten Ankara birkaç ay önce rotasını Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e kaydırmıştı.

TÜM ARŞİVLER İNCELENSİN

Erdoğan’ın mektubunda iki tarafın uzman tarihçilerinden “bağımsız komisyon” kurulmasını önerdiği, ancak konunun detaylarına girmediği öğrenildi. Dışişleri’nden üst düzey bir yetkili, “Öncelikle Koçaryan’dan resmi bir yanıt gelmesini bekliyoruz. Ermenistan bu öneriye sıcak bakarsa komisyonun nasıl bir platform olacağı ve modaliteleri konuşulacak. Bizim önerimiz Türk ve Ermeni tarihçilerin bir araya gelerek dünyanın her yerindeki arşivleri tek tek taraması” dedi. Kaynaklar, Koçaryan’ın öneriyi kabul etmesi halinde kurulacak ortak komisyondan çıkacak sonucun taraflarca kabul edilmesinin şart olacağını belirtiyor. Bu durumda komisyonun “politize olması” ya da bağımsız çalışmak yerine taraflardan birinin resmi tezlerini benimsemesi olasılığı, her iki taraf için de “en büyük risk” olarak değerlendiriliyor.

AB VE ABD’DEN TAKDİR

Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün önceki gün TBMM’de konuşmasında Koçaryan’a ortak komisyon önermesi, AB ve ABD cephesinde de olumlu yankı buldu. Amerikalı yetkililer, Erdoğan’ın önerisinin 24 Nisan öncesi “önemli bir adım” olduğu görüşünde. Üst düzey bir Avrupalı yetkili de “Bu çok olumlu bir adım. AB içinde Türkiye’ye karşı olan ve soykırım iddialarını kullanan kesimleri zora sokacak. Türkiye dostlarının ise elini güçlendirecek” dedi. AB, memnuniyetini diplomatik yollarla Ankara’ya da iletti. Ancak Başbakan Erdoğan’ın inisiyatifi, özel kurye ile Tiflis’ten Ermenistan’ın başkenti Erivan’a dün akşam saatlerinde ulaştı. Ancak, Ermenistan’daki resmi makamların yanıtı, “Soykırımı bir gerçektir. Bunu tartışmayız” ifadesiyle olumsuz oldu. Dışişleri’nde konuyla ilgili yürütülen strateji çalışmaları üç ayak üzerine oturuyor: Soykırım iddialarına karşı Türkiye’deki her kesimin ortak tutum içine girmesi, birçok Avrupa parlamentosunun dikkate aldığı “Mavi Kitap”taki soykırım iddialarının düzeltilmesinin sağlanması, Türk ve Ermeni tarihçilerin bir araya gelerek dünyadaki tüm arşivleri incelemesi.

Evren MESCİ / ANKARA

Yorumlar kapatıldı.