İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’de Ermeni tasarısı haftaya bekleniyor

15 Nisan 2005 — Başkan George Bush’a mektup yazarak, bu yılki 24 Nisan açıklamasında Ermeni olaylarının ‘soykırım’ olarak tanımlanmasını isteyen Temsilciler Meclisi üyelerinin sayısı 160’ı buldu.

24 Nisan tarihi yaklaşırken, ABD’deki Ermeni lobisinin faaliyetleri de hızla ilerliyor.

Amerikan Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde yer alan Ermeni lobisi mensubu milletvekilleri, gelecek hafta bir gövde gösterisine hazırlanıyor. 20 Nisan Çarşamba günü kongrede sözde soykırımı anma amacıyla bu milletvekilleri bir araya gelecek.

NİHAİ KARAR ÇIKMAYACAK

Gözlemcilere göre muhtemelen o sıralarda, sözde soykırımın tanınması yönündeki bir tasarının, Temsilciler Meclisi’ne sunulması bekleniyor. Buna göre, böyle bir tasarının, örneğin Mayıs’ta alt komite ve komite düzeylerinde tartışılarak kabul edilmesi kuvvetle muhtemel. Ancak gözlemciler, Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert’ın, tasarıyı genel kurul gündemine almasının beklenmediğine işaret ediyor.

İşler böyle gelişirse, ki Türkiye buna razı, alt komite ve komite düzeylerindeki olası oturumlarda Türkiye bol bol hedef alınacak, ancak Temsilciler Meclisi genel kurulundan nihai bir soykırım tanıma kararı çıkmayacak.

BUSH’TAN SÜRPRİZ BEKLENMİYOR

Bu arada Başkan Bush’a mektup yazarak bu yılki 24 Nisan açıklamasında, Ermeni olaylarının soykırım olarak tanımlanmasını isteyen Temsilciler Meclisi üyelerinin
sayısı 160’ı buldu.

Temsilciler Meclisi’nin toplam 435 sandalyesi bulunuyor. Ancak diplomatik kaynaklara göre, bütün bu çabalara karşın, Bush’un 24 Nisan açıklamasında “soykırım” sözcüğünü bu yıl da telaffuz etmesi beklenmiyor.

Yorumlar kapatıldı.