İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkler soykırım yapsaydı şimdi birçok devlet olmazdı’

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, sözde Ermeni soykırımı iddialarının yalan, iftira ve saptırmalara dayandığını söyledi.

Türklerin hiçbir dönemde soykırım yapmadığını vurgulayan Gül, 1915 yılındaki tehcir sırasında Ermenilere zulmeden bazı askerlerin idam edildiğine dikkat çekti. Ermenistan’la her şeyi tartışmaya hazır olduklarını belirten Gül, “Türkiye tarihiyle barışıktır, tarihiyle övünmektedir. Türkler soykırım yapsaydı birçok devlet şimdi yok olurdu. Acıların sömürülmesini asla kabul etmeyiz.” dedi.

‘Tarihte Türk-Ermeni İlişkileri ve Ermeni Soykırımı İddiaları’ konulu genel görüşme önergesi dün Meclis’te ele alındı. Hükümet adına kürsüye gelen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, sözlerine Türkiye’de yaşayan Ermeni vatandaşları selamlayarak başladı. Türkiye’nin yıllardır organize bir kampanyayla karşı karşıya olduğunu anlatan Gül, Ermenilerin ‘durup dururken katledildikleri’ne ilişkin iddiaların dünya kamuoyuna kabul ettirilmeye çalışıldığını belirtti. 1915 yılında meydana gelen olayların iyi incelenmesini isteyen Dışişleri Bakanı, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra Ermenilerin huzur ve güvenlik içinde yaşadığını hatırlattı. Osmanlı’nın ‘sadık millet’ olarak gördüğü Ermenilerin, yönetimde üst düzey görevlere getirildiğine dikkat çeken Gül, ancak 1820’lerden sonra Çarlık Rusyası, Fransa ve İngiltere’nin, Ermenileri Osmanlı’ya karşı kullandığını belirtti. Ermenilere Doğu Anadolu’da hayali bir devlet vaat edildiğini kaydeden Gül, bunun ardından ortaya çıkan Ermeni komitelerinin tarihteki ilk ‘terör örgütü’ faaliyetlerini ortaya koyarak Anadolu’nun çeşitli illerinde ayaklanmalar ve katliamlar yaptıklarını vurguladı. Osmanlı’nın ortaya koyduğu ‘isyan bastırma’ çabasının ‘katliam’ olarak lanse edildiğini dile getiren Gül, 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Ermenilerin Doğu’yu işgal eden Rus ordularına yardım ettiğini, kasabalara girerek çocuk ve kadınları katlettiklerini söyledi. 24 Nisan 1915’te terörist Ermenileri tutuklama kararı alındığına işaret eden Gül, konuşmasını şöyle tamamladı: “Doğu’da yaşayan Ermenilerin güneye gönderilmesi kararlaştırılmıştır. Tehcir sırasında Ermenilere kötü davranan 400 kişi yargılanmış, bir kısmı idam edilmiştir. Ermenileri yok etmeyi amaçlayan bir devlet kendi askerlerini cezalandırır mı?”

CHP adına söz alan İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ da, Ermenilerin, 1. Dünya Savaşı sırasında Türk ordusunun güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekti. Elekdağ, tehcirin güvenlik amacıyla uygulandığını söyledi. DYP lideri Mehmet Ağar ise Türkiye’nin birliğine yönelik saldırıların hiçbir zaman başarılı olamayacağına işaret etti. Ankara, Zaman

Yorumlar kapatıldı.