İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TBMM’den Ermeni deklarasyonu

Ermeni soykırım iddialarını görüşen Türkiye Büyük Millet Meclisi, deklarasyon yayınladı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Başbakan’ın Ermenistan Devlet Başkanı’na ortak bir komite kurulmasını öneren bir mektup yazdığını açıkladı.

Ankara

NTV-MSNBC

13 Nisan 2005— TBMM’nin deklarasyonunda, AKP ve CHP’nin, tarihi gerçeklerin bilimsel araştırmayla gün ışığına çıkarılması ve tarihin iki ulus için de yük olmaktan çıkarılmasını amaçlayan bir öneri yaptığı belirtildi.

Ermeni soykırım iddiaları Genel Kurul’da görüşülürken Dışişleri Bakanı Gül konuşmasına, “Kullanacağım Ermeni sözcüğü ile hiçbir şekilde ülkemizde yaşayan Ermeni vatandaşlarımızı kastetmiyorum” diyerek başladı.

ORTAK KOMİTE İSTEĞİ

Gül, Başbakan’ın Ermenistan Devlet Başkanı’na bir mektup göndererek, iki ülke arasında ortak bir komite kurularak iddiaların araştırılmasını istediğini söyledi. Gül, çağrıya olumlu yanıt bekledilerini söyleyerek, bundan sonra yeni bir strateji izleneceğini belirtti. Gül, “Türkiye tarihi ile barışık. Eğer atalarımız asimilasyonu hedef alsaydı birçok dil, din, ırk yok olmuştu” dedi.

ŞÜKRÜ ELEKDAĞ VE MEHMET AĞAR

CHP grubu adına konuşan Şükrü Elekdağ, Türkiye’de arşivlerin tek elde toplanması gerektiğine dikkat çekerken, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da, kimi Ermenilerin milli mücadeleye destek olduğunu hatırlattı.

AVAM VE LORDLAR KAMARASI’NA MEKTUP

Görüşmelerin ardından tüm milletvekilerinin imzasını taşıyan, İngiliz Avam ve Lordlar Kamarası’na gönderilmek üzere hazırlanan mektup da basına verildi. Mektupta, 1916 tarihli Mavi Kitap’ın bir yönlendirme kitabı olarak gözönünde tutulması ve tarihi bir belge olarak geçersiz ilan edilmesi istendi.

Görüşmelerin ardından, tüm partilerin ittifakı ile benimsenen, Ermeni soykırım iddialarını kınayan deklarasyon okundu.

Yorumlar kapatıldı.