İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeni meselesi İngiliz oyunu’

Cemil Yıldız-Ziya Sandıkçıoğlu

İSTANBUL- DEİK Türk-Avrasya İş Konseyi tarafından Levent’teki TOBB Plaza’da düzenlenen konferansta Ermeni meselesi tartışıldı. İstanbul Valisi Muammer Güler’in de dinleyici olarak katıldığı konferansın konuşmacısı Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’ydu. “Ermeni soykırımı iddiaları ve tarihsel gerçekler” konulu konferansın açış konuşmasını yapan DEİK Türk-Avrasya İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin, “Ermeni meselesi, Türkiye’nin önüne sık sık konulan, esasen tarihi gerçeklerle hiçbir ilgisi olmayan iddialardan ibarettir” dedi.

Tarih yalan söylemez

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen TTK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, bugün gündemde olan sözde Ermeni soykırımı tasarılarının kulak ardı edilmeyecek kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bu yasa tasarılarının kabul edildiği ülke sayısı arttıkça Türkiye daha çok köşeye sıkıştırılmak istenmektedir. Ermeniler Bizans döneminde bütün hakları elinden alınmış bir azınlıkken, Osmanlı döneminde, bakanlık mevkilerine, başkatiplik gibi kritik görevlere getirilmiştir. 1914 yılından önce çizilmiş olan haritaları dinleyicilere göstererek konuşmasını sürdüren Prof. Halaçoğlu, “Daha Sevr Anlaşması yapılmadan bu haritalar çizilmişti. Ermeni nüfusu bu dönemlerde göçebe olarak yaşıyordu. Ermenilere ilk ve en büyük katliamı Ruslar yapmıştır. On binlerce Ermeni, Çarlık Rusya’sı döneminden itibaren baskılarla Anadolu’ya doğru göçe zorlandı . Bu Ermeniler tıpkı bizim Yörükler gibi bir yaşam tarzını benimsemiş, uzun yıllar Türklerle birlikte kardeşçe yaşamışlardır. Bunları belgelerle günümüze taşıyan tarihi gerçekleri kimse inkar edemez. Türkler’in Ermeni soykırımı yaptığı şeklindeki iddialar, iddia olmaktan öteye gidemez” şeklinde konuştu.

İngiliz oyunu

Ermeni meselesinin 1. Dünya Savaşı yıllarında İngilizler tarafından sahneye konulduğunu belirten Halaçoğlu, “İngilizler 1. Dünya Savaşı’nda Kars. Ardahan ve çevre illeri Ruslara bıraktı. Bu sırada kendisi Kıbrıs’ı işgal etti. Bu dönemde İngilizlerin maşası haline gelen Ruslar Ermenileri Anadolu’ya sürerek, Anadolu’da bir Ermeni Devleti kurmayı hedeflemişlerdir. Aslında İngilizlerin bir oyunu olan Kars, Ardahan ve çevre illeri içine alan bir Ermeni Devleti kurulması Rusya’nın da işine gelmiştir. Ruslar boğazlara hakim olduktan sonra bu bölgeden çekilmeye başlamışlar, Anadolu’yu Ermenilere bırakmışlardır. Bundan önce 1896’lı yıllarda Van’da başlayarak bütün Anadolu’ya yayılan Ermeni isyanlarının alt yapısını hazırlayanlar, İngiliz, Rus ve Fransızlardır. Van’da kurulan Ermeni çeteleri silahlı bir örgütlenme içine girerek Osmanlı’ya karşı ayaklanmışlardır. Ermeni kiliselerine yapılan baskınlarda çok sayıda tüfek ve savaş malzemeleri ele geçirilmiştir” diye konuştu.

Ermeniler ihanet etti

Osmanlı’nın çok hoşgörülü davranmasına rağmen Ermeni çetelerinin ihanet içinde olduklarını söyleyen Prof. Halaçoğlu, “3 cephede savaşan Osmanlı Ordusuna Anadolu’dan erzak götüren levazım birlikleri sürekli Ermeni çetelerinin saldırısına uğramıştır. Osmanlı ordusu sadece salgın hastalıklardan 402 bin kayıp vermiştir. Bir o kadar askerimiz de açlık ve kıtlıktan kırılıp gitmiştir. Osmanlı devleti bu ihanete sessiz kalamazdı. Bu yüzden Ermeniler için tehcir kararı alınarak, bu kararlar uygulandı. Şimdi ortaya atılan sözde soykırım tasarılarında 1,5 milyon Ermeni’nin soykırıma tabi tutulduğu iddia ediliyor. Bu sayı o zaman mevcut olan Ermeni nüfusuna tekabül ediyor” şeklinde konuştu. Talat Paşa tarafından Anadolu vilayetlerine gönderilen Osmanlıca genelgeyi gösteren TTK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, “Bu belgede Ermenilerin bulundukları mahallerden ihracı yani sevk edilmesi sırasında emniyetle davranılması istenmiştir. Bu belge sayesinde Ermeniler can güvenliği içinde tren yoluyla Suriye’ye nakledilmiştir. Bu kesinlikle bir sınır dışı operasyonu değildir. Anadolu’da bir Ermeni devleti kurulması girişimlerini önlemeye yönelik olan bu tehcirle Ermeniler batının oyununa gelmekten kurtarılmıştır. Tehcir sırasında 80 bin Ermeni açlık ve salgın hastalıklardan hayatını kaybetmiştir. Yaklaşık 400 bin Ermeni Kafkasya’da salgın hastalıklardan ölmüştür. Kürt çeteleri ve aşiretlerin saldırısı sonucu ölen Ermenilerin sayısı 6 bin 500’dür. Bunlar Osmanlı belgelerindeki gerçeklerdir. Buradan da anlıyoruz ki Osmanlı Devleti asla Ermenilere soykırım uygulamamıştır” dedi.

Yorumlar kapatıldı.