İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP’de ‘Türkiye’deki Ermeniler’ paneli

Avrupa Parlamentosu’nda “Türkiye’deki Ermeniler’in durumu” ve “Ankara-Erivan ilişkileri” konulu uluslararası bir panel düzenlendi.

NTV-MSNBC

12 Nisan 2005— Yeşiller grubunun girişimiyle düzenlenen panele konuşmacı olarak, “Ermeni soykırımı” tezlerini savunan akademisyen Taner Akçam’ın yanısıra, Zaman gazetesi köşe yazarı Etyen Mahçupyan ile Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katıldı.

Panelde Türkiye Ermenileriyle, Diaspora Ermenileri arasında 1915 olaylarının ele alınması konusunda görüş ayrılığı yaşandığı görülürken, akadamisyen Taner Akçam döneme ilişkin Genelkurmay arşivlerinin tamamen kapalı olduğunu iddia etti.

‘TÜRK VATANDAŞIYIZ’

Panelde söz alan Diaspora Ermenileri Türkiye Ermenilerini Türkiye’nin rehineleri olarak tanımladı. Mahçupyan ve Dink ise rehine olmadıklarını, tam tersine kendilerini yüzde yüz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hissettiklerini söyledi.

‘TÜRKİYE’YE YÜZEYSEL BAKILIYOR’

1915 olayları konusunda Avrupa’nın sorumluluğuna dikkat çeken Dink, Avrupalıların bu nedenle Ermenilere bedel ödemesi gerektiği görüşünü savundu. Dink, Avrupa’nın bu bedeli Ermenistan’ı Avrupalı yaparak ödeyebileceğini söyledi. Mahçupyan ise Avrupalıların Türkiye’ye çok yüzeysel baktıklarını ve söyledi.

ORHAN PAMUK TARTIŞMASI

Mahçupyan, Orhan Pamuk’un soykırım iddialarına ilişkin sözlerine de değinerek Pamuk’a yönelik tepkilerin yanlış olduğunu, ancak Pamuk’unda “siyaseten doğru davranmadığını” söyledi.

Yorumlar kapatıldı.