İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Soykırım´da bir garip üslup

Almanların ‘Gaz odasını Türklerden öğrendik’ iddiasına yanıt veren Türk Tarih Kurumu Başkanı Halaçoğlu, ‘Türklerde giysilerdeki bitleri öldüren buhar odaları vardı’ dedi

12/04/2005

RADİKAL – ANKARA – Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Almanların “Gaz odasını ilk Türklerden öğrendik” iddialarının doğru olmadığını, Türklerde giysilerdeki bitleri öldüren buhar odalarının bulunduğunu söyledi.

Çankaya Üniversitesi’nde dün ‘Ermeni Soykırım İddiaları ve Arşiv Belgeleri’ konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Halaçoğlu, Ermenilerin 24 Nisan’ı soykırım günü ilan ettiklerini, oysa o gün kimsenin öldürülmediğini anlatarak, “Ermeniler için ‘Soğuktan öldüler’ deniyor. Suriye’ye mayısta gönderilen Ermeniler soğuktan nasıl ölür” dedi.

‘Mezarları nerede?’

1.5 milyon Ermeni’nin öldürüldüğü iddialarına karşılık Halaçoğlu, bu mezarların nerede olduğunu sordu: “500’er kişilik mezarlar için dozer gerekir. O dönemde ise dozer yoktu. 200’er kişilik mezarlar olduğu düşünülse bile, bu her evin temelinden toplu mezar çıkacağı anlamı taşır. Böyle mezarlar bulunmadı.”

Halaçoğlu, savaş döneminde Ermenilerin 519 bin Müslüman’ı öldürdüğünü dile getirdi. “Ermeniler Müslümanları Müslümanlar da Ermenileri öldürdü” diyen Halaçoğlu şöyle devam etti: “Bunun soykırım sayılması için devlet planı olması gerek. 6 bin 500-8 bin 500 arasında Ermeni öldü. Ancak bu kişiler devlet politikasıyla değil, halk ya da aşiretler tarafından öldürüldü.”

Almanların “Gaz odasını ilk Türklerden öğrendik” iddialarını yalanlayan bir kanıtın bulunduğunu söyleyen Halaçoğlu, Türklerde gaz odalarının değil, giysilerdeki bitleri öldüren buhar odalarının bulunduğunu söyledi.

‘Türkler manyaklaştı mı?’

Türkler ve Ermenilerin 850 yıl kardeş gibi yaşadığını dile getiren Halaçoğlu, “Ne oldu birden güneş patlaması gibi bir şey oldu da Türkler manyaklaştı mı da Ermenileri öldürdü?” diye konuştu.

“Madem ki soykırım iddiaları yapıldı, ortada neden mahkeme yok” diyen Halaçoğlu, Boston’daki Taşnak arşivlerinin de kamuoyuna açılması gerektiğini söyledi. Halaçoğlu, “Ermenilere karşı herhangi bir hıncımız yok” dedi.

Yorumlar kapatıldı.