İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan’daki santrale deprem uyarısı

Türkiye ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, olası bir depremde yıkılacağı öngörülen Ermensitan’daki Metsamor nükleer santrali için güvenlik önlemleri alınmasını istiyor.

NTV

11 Nisan 2005 — İstanbul’daki Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Şevket Can ise, santralin en kısa sürede kapatılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Başkent Erivan’daki Metsamor nükleer santrali, UAEA tarafından “dünyanın en güvensiz ve tehlikeli” santrallerinden biri olarak nitelendiriliyor. Türkiye sınırına uzaklığı 16 kilometre olan santralin 1976 ve 1979 yıllarında açılan iki reaktörünün çok eski bir teknolojiyle inşa edildiği belirtiliyor.

İstanbul’daki Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Şevket Can, “Santralin kapatılması mümkün değilse de, güvenliğinin çok acele olarak iyileştirilmesi lazım. Kapatılması lazım ama bu işin siyasi boyutu var, kapattırabilir miyiz bilemiyorum” şeklinde konuştu.

Metsamor nükleer santralinin deprem fay hattı üzerine inşa edilmiş olması tehkile potonsiyelini daha da artırıyor.

Can, reaktör sızıntısında ortaya çıkacak radyasyonun bölgede yaşayanlar için kanser riskinin artırabileceğini, en kötü durumda alanın boşaltılıp insanların başka yere gönderilmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar kapatıldı.