İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryanilerden Bahara İlk Şenlik

Avrupalı, Iraklı, Suriyeli ve Türkiyeli Süryaniler Morhobel ile Mor Abrohom manastırları yakınındaki meydanda şarkılarla, türkülerle, halaylarla baharı karşıladı. Festivali Süryani Kadim Kiliseleri ve Midyat Süryani Kültür Derneği düzenledi

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

04/04/2005 Hacer Yıldırım FOGGO

——————————————————————————–

BİA (Midyat) – 3 bin Süryani baharı ve yeni ilk kez birlikte karşıladı.

Midyat Süryani Kadim Kiliseleri Yönetim Kurulu ve Midyat Süryani Kültür Derneği’nin birlikte düzenlediği Süryani Bahar Festivali’ni Avrupa Süryani Birliği (ESU) de destekledi.

Morhobel ile Mor Abrohom manastırlarının yakınlarında bulunan meydandaki 6755. bahar bayramı ve yeni yıl şenliğine Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Mardin Turabdin Süryani Metropoliti Genel Sekreteri Yusuf Beğtaş, Mardin Valisi Temel Koçaklar, Batman Valisi Haluk İmga, Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş, Midyat Garnizon Komutanı, Avrupa Süryani Birliği (ESU) Başkanı Fikri Aygür, Avrupa Komisyonu Ankara Temsilciliği’nden Sema Kılıçer, Bilgi Üniversitesi Göç Araştırma Merkezi’nden Neşe Erdilek, Sabancı Üniversitesi!nden Ayşe Gül Altınay, KAMER Başkanı Nebahat Akkoç da katıldılar.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan da Süryanilerin baharına mesaj yolladı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren yöresel kıyafetler ve bayramlık elbiseleriyle meydanı dolduran Süryaniler, Suriye’den gelen Süryani folklor grubu, Süryani sanatçılar Babiy Lonya, George İsa ve George Sefer’in konserleriyle halay çekip birlikte şarkılar söylediler.

Suriye, Irak ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden bayrama katılan bin 500 Süryani otellerde değil Midyat’ta yaşan 100 Süryani ailenin evlerinde kaldılar.

Özgürlüğün simgesi

İnsanlık tarihin en eski bayramı olarak bilinen 1 Nisan Yeni Yıl ve Bahar Bayramı yeni yaşamı, doğanın canlanışını, bereketi, kurtuluşu ve özgürlüğü simgeliyor.

Yeni Yaşam’ın anlamı Mezopotamya’yı sular altında bırakan büyük tufandan, Nuh gemisinden ve Babil tanrısı Marduk’un yaratılışı efsanesine kadar dayanıyor

O dönemde tufandan kurtulanlar, yeni bir yaşamın coşkusunu yaşamışlar ve bu nedenle 1 Nisan’ı doğuşun, özgürlüğün, zaferin ve bereketin bayramı olarak tanımlamışlar.

Binlerce yıl öncesinde 1 Nisan’da tapınaklara adak olarak sunulan havyanlar, Hıristiyanlıkla birlikte manastır ve kiliselere bağış olarak değişti.

Yine eskiden kadınlar 1 Nisan’da filizlenen papatyalarla saçlarına taçlar örerler ya da papatyaları kapı girişlerine asarlardı.

Süryani gençler ise dağlara ve yaylalara çıkar, baharın ilk çiğdemiyle yüzlerini silerlerdi. Çünkü 1 Nisan çiğdeminin kutsal, bereketli olduğuna ve gençleri güzelleştirdiğine inanılırdı.

Organizasyon Komitesi’nin hazırladığı davetiyelerde şenlik “Tabiat Ana’nın baharın tomurcuklarına ve tomurcuklarına selam vermesi, hayata yeni bir soluk kazandırırken, tarih ve gelenek Turabdin’de barış, sevgi ve kardeşlik çağrışımlarıyla kucaklaşıyor,” cümleleriyle duyuruldu.

Davetiyeler de ünlü Süryani bilginlerinden Yuhanun Bar Madeni’nin (1263) bir şiiri de yer alıyor:

Ey sağduyulu Anavatanında kalman saygınlığını korur

Milleri hakaret ve acı dolu gurbeti hor gör

Saç, başta oldukça değerlidir

Olmadığında,küçümsenir ve ayaklar altına alınır. (HYF/BA)

Yorumlar kapatıldı.