İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım iddiaları Meclis’e geliyor

9 Nisan 2005— Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda, 13 Nisan Çarşamba günü Meclis’te genel görüşme yapılacağını açıkladı.

Resmi bir ziyaret için Cezayir’e giderken uçakta habercilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda gelecek çarşamba günü TBMM’de genel görüşme yapılacağını açıkladı.

’TÜRKİYE DAHA AKTİF OLMALIYDI’

Abdullah Gül, “Türkiye, bu konuda biraz geri kaldı; daha aktif olup konunun üzerine daha cesaretle gidip daha çok aydınlatabilirdi dünyayı. Bu konuda noksanlığımız var” dedi.

‘BU OLAY SPOR TOTO DEĞİL’

Dışişleri Bakanlığı’nda ciddi çalışmaların yapılmakta olduğunu söyleyen Gül’den soykırım iddialarının ABD kongresinde kabul edilmesi olasılığına ilişkin değerlendirmeler de geldi.

Gül, “Bu Spor Toto gibi birşey değildir. ABD’de çok güçlü bir Ermeni lobisinin olduğunu biliyoruz. Beklentiler ve arzular ayrıdır. Hepimize davamızı en iyi şekilde anlatmak görevi düşer” diye konuştu.

‘BM’DE KOMİSYONA KARŞIYIZ’

Gül, Birleşmiş Milletler’de Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili bir komisyonun kurulmasına karşı olduğu mesajını verdi.

BM’nin siyasi bir kuruluş olduğuna işaret eden Dışişleri Bakanı “İnsanların parmaklarıyla ve siyasi amaçlarla doğrular yanlış, yanlışlar doğru olabilir. Bunun örnekleri siyasi tarihte çok görülmüştür” dedi.

‘CASUS BELLİ’ TARTIŞMALARI

ABD’nin İncirlik ile ilgili talepleri konusunda çalışmaların sürdüğünü söyleyen Gül, Meclis’e götürülecek bir durumun sözkonusu olmadığını belirtti.

“Casus belli” tartışmalarıyla ilgili değerlendirme yapmayan Gül, Yunanistan’la sorunları barışçı yöntemlerle çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

CEZAYİR’E İLK ZİYARET

Öte yandan, Cezayir’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Gül, Esenboğa Havaalanı’nda yaptığı açıklamada ise iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekti. İki gün sürecek temasları sırasında siyasi, kültürel, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde atılacak adımların ele alınacağını belirten Gül, bu çerçevede Cezayir Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve çok sayıda bakanla da görüşeceğini açıkladı.

Cezayir’le 1996’ da imzalanan doğalgaz anlaşmasının ardından ekonomik ilişkilerin hızla geliştiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Gül, görüşmelerde bölgesel konuların da ayrıntılı şekilde ele alınacağını söyledi. Gül’e Cezayir gezisinde eşi Hayrünnisa Gül de eşlik ediyor.

Yorumlar kapatıldı.