İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa, son yolculuğuna uğurlandı


Papa II. John Paul, geçtiğimiz cumartesi hayatını kaybetmişti

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa II. John Paul, yakın geçmişin en kalabalık cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Yaklaşık yedi saat süren törenin ardından Papa’nın naaşı defnedildi.

St. Peter Bazilikası’ndaki ayin Türkiye saatiyle 11.00 sıralarında, Papa’nın naaşının siyah giysili 12 kişi tarafından avluya getirilmesiyle başladı. Kırmızı giysili kardinaller törendeki yerlerini alırken, naaş avluda özel olarak hazırlanan yere konuldu ve vaftiz kantoları söylendi. Ayinde Papa’nın vasiyeti üzerine Lehçe dua edildi.

Yaklaşık yedi saat süren Latince ayinin ardından Papa’nın naaşı, St. Peter Bazilikası’nın zemininde kendisine ayrılan yere gömülmek üzere, alkışlar eşliğinde meydandaki avludan alındı.

Naaş meydandan alınırken, çanlar birkaç dakika boyunca çaldı. Naaş, Vatikan bahçelerinden geçirildikten sonra, St. Peter Bazilikası’nın zemininin alt kesiminde Papa VI. Pius’un mezarının yanı başında defnedildi. Papa’nın gömüldüğü alan önümüzdeki pazartesi itibariyle ziyarete açılacak.

26 pare top atışı

Bu arada, Polonya’nın başkenti Varşova’da ayinin bitişiyle 26 pare top atışı yapıldı. 26 pare top atışının, Polonyalı Papa’nın 26 yıl süren papalık dönemini simgelediği açıklandı.

Cenaze töreninde Türkiye’yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil etti. Devlet Bakanı Mehmet Aydın da törene katılan Türk heyeti arasında. St. Peter Meydanı ve hemen karşısındaki Conciliazione Caddesi’nin katılımcılar tarafından tıklım tıklım doldurulduğu cenaze ayini, Kardinaller Kurulu Başkanı Joseph Ratzinger tarafından yönetildi.

Televizyonlardan da yayınlanan törene 4 kral, 5 kraliçe ve 70’den fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanı katıldı. Vatikan geleneğinde Papaların cenaze merasimi defin işlemiyle sona ermiyor. Dokuz gün boyunca Papa’nın anısına çeşitli ayin ve seremonilerin düzenlenmesi gerekiyor.

Vasiyeti gerçekleştirilmedi

1982 yılında yazdığı vasiyetinin ilk bölümünde Polonya’ya gömülmek istediğine işaret eden Papa II. John Paul, vasiyetinin son bölümünde ise öldükten sonra bir mezara değil, doğrudan toprağa gömülmek istediğini kaleme almıştı.

Papa’nın cenaze töreninde Türkiye’yi Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob hazır bulundu. Çin ise Vatikan’ın Tayvan’la diplomatik ilişkilerinden dolayı temsilci göndermedi.

Moskova Patrikhanesi’ni dış ilişkiler sorumlusu Piskopos Kiril temsil ediyor. Ermenistan’dan Ermeni Genel Patriği II. Karekin, Anglikan Kilisesi’nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams, Etiyopya Ortodoks Kilisesi Patriği Abune Paulos’un yanı sıra İsrail Hahamları Genel Müdürü Oden Viner de cenazeye katıldı.

Papa II. John Paul’ün cenaze töreni için Roma’ya yaklaşık 2 milyon kişi geldi. Ziyaretçiler için törenin yapıldığı meydan yakınlarına 3 bin 500 geçici tuvalet kuruldu. Roma’daki töreni, Vatikan’a akredite 3 bin 500 gazeteci izledi.

Roma ve Vatikan’da bulunan doktor ve gönüllüler ise tören öncesi ve sonrasında fenalaşanların yardımına koştu.

Azizlik mertebesi talebi

St. Peter Bazilikası’nın bulunduğu bölgede 250 kişi fenalaşırken bunlardan 7’si hastaneye kaldırıldı. Meydanda toplanan kalabalık, ayin sonunda Papa İkinci Jean Paul’e bir an önce azizlik mertebesi verilmesini istedi. Kalabalıktan ‘Papa bir an önce aziz olsun’ sesleri yükseldi.

Öte yandan İtalya Demiryolları şirketi, törenin ardından yüzbinlerce kişinin evlerine dönmelerini kolaylaştırmak amacıyla yaklaşık 100 tren seferi organize etti. Şirket temsilcisi, bu biçimde yaklaşık 200 bin katılımcının evlerine gönderilmesinin planlandığını kaydetti.

Polonya’dan notlar

Polonyalı Papa’nın Vatikan’daki cenaze töreninin başlamasıyla Polonya’da hayat durdu. Başkent Varşova’da otobüs ve tramvayların işlemezken, sokaklarda ender olarak birilerine rastlanıyor.

Polonya’da bugün tatil günü ilan edilmişti. Papa’nın piskoposluk ve başpiskoposluk yaptığı Krakov kentinde cenaze törenini izlemek için 300 bin kişi toplandı.

Bir gece önce düzenlenen ve 1 milyona yakın kişinin katıldığı ayinden sonra çok sayıda kişi, geceyi Papa’nın çok sayıda ayin yönettiği Blonie çayırlarında yakılan ateşlerin etrafında geçirdi. Papa’nın doğum yeri Wadowice’de, Papa’nın vaftiz edildiği Azize Meryem Bazilikası önünde 15 bin kişi, Vatikan’daki töreni dev bir televizyon ekranından izledi.

Geniş güvenlik önlemleri

Cenaze törenine katılımın daha fazla artmaması için Kardinaller Meclisi çağrı yaptı. Roma, TSİ 03.00-19.00 arası özel araç trafiğine kapatıldı. Roma üzerinde uçuşlar da yasaklandı, kente füzesavar bataryaları yerleştirildi.

Güvenliği 15 binden fazla polis ve güvenlik görevlisi sağlarken cenaze töreninin yapılacağı meydana bin tane keskin nişancı yerleştirildi.

Cenaze töreni için hazırlık yapan Roma’daki oteller de fiyatlarını yükseltti. Kentte çatılar ve balkonlar da gazetecilere kiralandı. Romalılara evlerini ziyaretçilere açmaları çağrısı da yapıldı. Roma’nın 3 milyon olan nüfusu, cenaze töreni dolayısıyla 7 milyona çıktı.

Türkiye’de ve KKTC’de bayraklar yarıda

Cenazenin izlenebilmesi için Roma’nın 25 noktasına dev ekranlar yerleştirildi. İtalyan devlet televizyonu RAI de töreni 22 kamerayla izledi. RAI’nin, Papa’nın ölümünden doğan reklam zararının 70 milyon euroyu bulduğu belirtiliyor. Roma’da tüm kamu kuruluşları, okullar ve müzeler cenaze töreni nedeniyle bugün kapalı olacak. Türkiye ve KKTC’de de bayraklar yarıya indirildi.

Dünyadan anma törenleri

Papa II. John Paul, Vatikan’da düzenlenen cenaze törenine katılanların dışında dünyada da milyonlar tarafından anıldı. Komünist rejimle yönetilen Vietnam’da Papa’nın cenaze töreni hiçbir yerel televizyondan yayımlanmazken, sadece başkent Hanoi’deki katedrale yerleştirilen dev ekrandan tören naklen verildi.

İspanyolların çoğu da cenaze törenini televizyonlardan izledi. İspanya’yı Kral Juan Carlos ve Kraliçe Sofia’nın temsil ettiği Roma’daki tören için İspanyollar, Katolik üniversitesi Ceu dışında halka açık yerlere dev ekran yerleştirmedi. Bununla birlikte, İspanyolların üç büyük televizyon kanalı ile Bask bölgesi dışındaki bölgesel televizyonlar töreni naklen verdi

Fransa’nın başkenti Paris’te de, Notre-Dame Katedrali’nde toplanan yaklaşık 7 bin kişi dua ederken, Sacre Coeur Bazilikası’na toplanan 500 kişi de dev ekranlardan cenaze merasimini izledi.

PKK TÖRENDE BAYRAK AÇTI

Cenazenin yapıldığı Vatikan’daki Saint Peter Meydanı yakınlarında toplanan bir grup PKK’lı, törenin başlamasının ardından bayrak açtı.

PKK’lılara herhangi bir müdahale olmadı, olay da çıkmadı. PKK lideri Abdullah Öcalan 1998 yılında kaçtğı Roma’da bir süre ev hapsinde tutulmuştu.

O yıl binlerce PKK’lı Roma’ya gelmiş, zaman zaman şiddet olaylarının yaşandığı gösteriler düzenlemişti.

Slovakya’da binlerce kişi Papa’nın 2 yıl önceki gezisinde 200 bin kişilik ayin yaptığı Bratislava’daki açık alana yığıldı. Bu törene Slovakya Başbakanı Mikulas Dzurinda ile eşi Eva ile bazı bakanlar katıldı.

İspanya’nın başkenti Madrid’de dükkanlar ve balkonlar, siyah kurdeleler bağlı İspanyol ve Vatikan bayraklarıyla donatıldı. ABD’de de, birçok eyalette kiliselere akın edildi. Los Angeles’ta bir kiliseye kurulan televizyon ekranından cenaze merasimi izlendi.

Halkın çoğu Budist olan Sri Lanka’da da, en çok izlenen özel kanal ART, yüzlerce başvuru nedeniyle cenaze merasimini vermek üzere yayın akışını değiştirdi. Çoğunluğun Müslüman olduğu Malezya’da Müslüman, Budist, Hindu ve Sih toplumları temsilcilerinin de yer aldığı yaklaşık 4 bin kişi, Kuala Lumpur’daki St. John Katedrali’nde yapılan ayine katıldı. Moskova’da ise birkaç yüz kişi bir kilisede ayin için toplandı.

Ayinden önceki hazırlıklar

Papa II. John Paul’ün naaşı, tören alanına getirilmeden önce tabuta yerleştirildi. Bu işlem kardinallerin huzurunda yapıldı. Kardinaller, üç gündür bazilikanın içindeki ana sunak üzerinde duran naaşın etrafında toplandı.

Vatikan’ın Ayinsel Seremoniler Sorumlusu Piero Marini, Papa’nın tabuta yerleştirilen naaşı başında, Latince olarak, II. John Paul’ün kısa yaşam öyküsünden oluşan bir metin okudu.

Daha sonra Marini ve Papa’nın Özel Sekreteri Dziwisz, naaşın yüzünü beyaz ipek örtüyle kapattı. Ardından Vekaletçi Kardinal Eduardo Martinez Somalo naaşın üzerine kutsal su serpti. Bu işlemden sonra tabutun içine Papa’nın yaşam öyküsünü içeren Latince metin ve bir çanta yerleştirildi. Çantanın içinde II. John Paul’ün Papalığı döneminde basılmış madalyalar yer alıyor.

Erdoğan Bush ve Rice’la kısa bir görüşme yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Papa İkinci Jean Paul’ün cenaze merasimine katılmasının ardından, Roma’dan havalimanına
hareket etmeden önce Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan, Papa’nın cenaze merasiminde, başta ABD Başkanı George Bush ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin temsilcileri
olmak üzerebirçok liderle görüşme imkanı da bulduğunu söyledi.

Katolik Kilisesi yetkilileri ve AB dışındaki ülkelerin liderleriyle de görüştüğünü belirten Erdoğan, merasim vesilesiyle yapılan ikili temasları ”bunları, geçmişten bugüne gelen düşüncelerimizi, aramızdaki görüşmeleri tazelediğimiz ayak üstü sohbetler olarak niteleyebilirim. Bunlar, geleceğe yönelik olumlu adımlar atmaya birer vesiledir. Böyle bir fırsatı
yakalamamız olumludur” dedi.

Başbakan Erdoğan, ABD’li yetkililerden Başkan Bush’un yanı sıra Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, eski başkan Bill Clinton ile de görüştüğünü belirtti.

Erdoğan, görüştüğü bazı AB liderlerinin İngiltere Başbakanı Tony Blair, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi olduğunu söyledi.

Yorumlar kapatıldı.