İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lagendijk: `Protokolü 3 Ekim´den önce imzalayın´

İstanbul – AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’yi izlediğini ve gözlerin üzerinde olduğunu belirterek, “İçeride ne yaptığınız dışardan gözleniyor. Artık hoşlanmadığınız durumları gizleyemezsiniz” dedi.

Lagendijk, Kurumsal İletişim Profesyonelleri Platformu tarafından düzenlenen “Stratejik İletişim Yönetim Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, AB’de Türkiye’nin algılanmasında bazı sorunlar olduğunu söyledi.

Lagendijk, “AB sizi izliyor. Bunu unutmayın. Gözleri üzerinizde. (İç politikada çekişmeler önemli değil. Biz iç politikayı yaparız, dış politika önemli) tarzı bir yaklaşım artık Türkiye açısından geçerli değil. Basın, parlamento hepsi gözlerini size çevirdiler. İçeride ne yaptığınız dışarıdan gözleniyor. Artık hoşlanmadığınız durumları gizleyemezsiniz. O bilgiler dışarıya gidiyor” şeklinde konuştu.

Kıbrıs konusuna da değinen Lagendijk, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün izledikleri politikayla başarılı olduklarını ifade ederek, “Kıbrıs’ta iyileşmeye taş koyanlar, Kıbrıslı Rumlar oldu, Türkler değil” diye konuştu.

AB kamuoyunun politikalara değil, hassas konulara önem verdiğini ve bu konuları izlediğini anlatan Lagendijk, “Mesela bir gazetede Türkiye’nin müthiş ekonomik büyümesi küçük bir makaleyle yer alırken, Orhan Pamuk üzerine koparılan tartışmalar, kocaman bir makale olarak ilk sayfalara çıktı” dedi.

Lagendijk, şunları kaydetti:

“Eğer kabul edilmiş bir karara uymak zorundaysanız, sadece karara uyup geri çekilmeyin. Mesela Ankara protokolü, Gümrük Birliği… 3 Ekim’de farz edin imzalar atıldı. Bu yeterli değil. Protokolü neden şimdi imzalamıyorsunuz? 3 Ekim’den önce imzalayarak herkesi, Kıbrıslı Rumları, Avrupalılar’ı şaşırtın. Kıbrıs Türk tarafına verilecek yardımın blokajla karşılaşması AB’nin utancıdır. Bu ambargonun kaldırılmasını, siz protokolü önceden imzalayarak niçin sağlamıyorsunuz? Lütfen son dakikada hareket etmeyin. Lütfen siz yolu verin, AB’ye, dünyaya, Kıbrıslı Rumlara inatçı keçi olmadığınızın işaretini verin.”

Kürt ve Ermeni konularının son derece hassas meseleler olduğunu kaydeden Lagendijk, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin hem Kürt hem Ermeni meselesinde kendini açıklığa kavuşturmasında sonsuz derecede büyük çıkarları vardır. Kürtlere gelince… Bu son derece çelişkili ve hassas bir mesele. Eğer Mardin’de 12 yaşında bir çocuk öldürülürse Kürtler buna tepki verildiğini görmek ister, biz de aynı şeyi isteriz. 12 yaşında o çocuğu öldüren kişilerin peşine düşün, adaletin önüne çıkarın. Lütfen tepkisiz kalmayın.”

Kaynak : Anadolu Ajansı

Yorumlar kapatıldı.