İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni kuruluşların strateji kavgası

ABD’deki iki büyük Ermeni kuruluşu, soykırım iddialarını Türkiye ve Washington’a kabul ettirme stratejisi konusunda birbirleriyle kavgaya tutuştu.

NTV

6 Nisan 2005— Radikal Ermenilerin oluşturduğu ANCA kuruluşu, daha merkezdeki Ermenilerin meydana getirdiği Amerikan Ermeni Asamblesi’ni, Türkiye’nin soykırımı kabul etmesi durumunda yaptırımlardan vazgeçmekle suçladı.

ABD’deki iki büyük Ermeni kuruluşundan daha geniş olanı, Amerikan Ermeni Asamblesi adını taşıyor ve daha az radikal yaklaşımlara sahip. Radikal Ermenilerin kuruluşu Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi ANCA ise, Ermenistan’daki Dasnaksutyun Partisi’nin ABD’deki uzantısı.

Bu kuruluşlardan Asamble, geçen yıllarda faaliyet gösteren Türk-Ermeni Uzlaştırma Komitesi’ne üye vermesinden dolayı ANCA tarafından, Türkiye’ye yakınlaşmakla suçlanmıştı.

24 Nisan yaklaşırken Asamble ile ANCA arasında yeni bir kavga çıktı. Bir açıklama yayınlayan radikal ANCA, Asamble’yi Türkiye’nin Ermeni soykırım iddialarını kabul etmesi durumunda Türkiye’den istenecek yaptırımlardan vazgeçmekle suçladı.

YAPTIRIM KONUSUNDA HEMFİKİRLER

ANCA, Türkiye’nin Ermenilere tazminat ödemesini ve Türkiye’den toprak istenmesini savunuyor. Asamble ise yayınladığı cevabı açıklamada, ANCA’nın iddiasının doğru olmadığını, Türkiye’nin soykırımın getireceği yaptırımlarla karşılaşması gerektiğini dile getirdi.

Ancak birbirini suçlayan iki kuruluş sonuçta Türkiye’ye yaptırım uygulanması gereği konusunda aynı fikirleri ortaya koydu. İki kuruluş arasındaki çekişme, Ermeni toplumunun daha fazla desteğini alma yarışı olarak değerlendirildi. Ermeni tasarısı gelecek günlerde Amerikan Kongresi’ne sunulacak.

Yorumlar kapatıldı.